یکی از مشخصه‌های شهر اسلامی داشتن هوای پاک است

رئیس مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی شهر تهران گفت: انجام مطالعات و برنامه‌ریزی براساس مبانی دینی و اسلامی در حوزه محیط زیست و سلامت شهری، یکی از رویکردهای مهم مطالعاتی در این دوره خواهد بود.

به گزارش شهر و به نقل از روابط عمومی مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، محمد منان رئیسی گفت: یکی از مصادیق بازر تخریب محیط زیست در جوامع مختلف، مساله آلودگی هواست که خسارات متعددی را در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، سلامت شهروندان و ... بوجود آورده است تا جایی که امروزه آلودگی هوا به یکی از مسائل مهم سازمان‌های بین المللی و دولت‌ها بدل شده است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی سالانه میلیون ها مرگ در اثر آلودگی هوا رخ می دهد. بنابراین هدف از اعلان این روز به عنوان روز ملی هوای پاک، ایجاد حساسیت در بین اقشار مختلف جامعه است و از آنجا که راهکار اصلی کاهش آلودگی هوا، مشارکت مردمی و افزایش هماهنگی بین بخشی است،این روز می تواند شروع این عزم ملی باشد.

رییسی افزود: مشکل آلودگی هوا در بسیاری از مناطق دنیا وجود دارد. بخش قابل توجهی از مردم دنیا در شهرهایی زندگی می‌کنند که با مشکل آلودگی هوا مواجه هستند و آلودگی هوا حتی مشکل بسیاری از کشورهای پیشرفته نیز هست. لیکن نوع آلاینده‌ها کاملاً متفاوت است. برای مثال در آمریکا ازن مهم‌ترین آلاینده است و در ایران  pm۲.۵ مهم‌ترین منبع آلودگی است. علت اصلی ایجاد آلایندگی pm۲.۵ هم حمل ‌و نقل است، به‌ طوری‌ که تنها در شهر تهران روزانه ۱۲.۵ میلیون لیتر بنزین مصرف می‌شود. بنابراین برای بهبود شاخصه های سلامت، اهمیت چنین روزی در تقویم کشورمان کاملاً آشکار است.

او گفت: با مقایسه داده‌های ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ مشخص می‌شود در سال گذشته ازن بیشتری در هوای تهران بوده است به طوری که ۱۹روز مقدار ازن غیرمجاز گزارش شده است. بنابراین، تابستان آلوده ای را تجربه کردیم. اما در پاییز وضعیت بهتری داشتیم. از بعد آلاینده pm۲.۵ در سال ۱۳۹۹پاییز بدتری داشته‌ایم به طوری که ۱۷ روز شاخص pm۲.۵ بیشتر از حد مجاز بوده است. با این‌حال روند کلی امسال از سال گذشته بهتر برآورد شده است.

او در ادامه خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر افزایش آلودگی هوا در کلانشهرها عدم توجه به توصیه های اسلام در نظام شهرسازی و معماری کنونی است که صدور مجوز تراکم، بلندمرتبه سازی و کمبود سرانه فضای سبز در شهرها از مصادیق این مهم است. اسلام به عنوان دین خاتم، شئون و ابعاد مختلف فردی و اجتماعی انسان را از ابتدای حیات تا پایان زندگی در بر دارد و در مسئله محیط زیست نیز حقوق و تکالیفی را برای همه انسان‌ها مشخص کرده است. به طوری که خداوند در سوره الرحمن می‌فرماید «خداوند زمین را برای همگان قرار داد»؛ بر این اساس زمین، محیط زیست و هوای پاک حق همگانی است و همه حق دارند از آن بهره‌مند شوند.

رییس مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران ضمن اشاره به حقوق و تکالیف مشخص شده برای انسان در دین اسلام گفت: اهتمام به شکل گیری و استقرار تمدن نوین اسلامی یکی از اهداف بنیادین دوره جدید مدیریت شهری است که به تبع آن انجام مطالعات و برنامه ریزی بر اساس مبانی دینی و اسلامی در حوزه محیط زیست و سلامت شهری یکی از رویکردهای مهم مطالعاتی در این دوره خواهد بود.

او ضمن اشاره به جایگاه پژوهش در حل مسائل شهری افزود: یکی از رسالت های مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران انجام مطالعات پایه و اجرایی در حوزه کنترل آلودگی هوای پایتخت و دیگر کلانشهرهای کشور است که از مهم ترین آن می توان به انجام سه پروژه مطالعاتی، تالیف و ترجمه شش کتاب و نوزده دانش شهر و همچنین برگزاری شش نشست تخصصی اشاره کرد.

انتهای پیام 

۲۹ دی ۱۴۰۰ - ۱۵:۳۳
کد خبر: 16992

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 16 =