افزایش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر رویکرد مدیریت شهری است

مدیر کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه نقشه راه انرژی های تجدیدپذیر به مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران ابلاغ شده است، گفت: افزایش استفاده از انرژی های تجدید پذیر رویکرد اصلی مدیریت شهری در حوزه محیط زیست شهری است.

به گزارش شهر و به نقل از   روابط عمومی اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، "شینا انصاری" در وبینار آسیب شناسی و چشم انداز استحصال انرژی از پسماندهای شهری در تهران، ایران و جهان  که به مناسبت هفته سلامت توسط سازمان مدیریت پسماند برگزار شد، گفت: کاهش مصرف سوخت های فسیلی و به تبع آن کاهش آلودگی هوا که مشکل اساسی کلانشهرها به ویژه تهران است و در نهایت تاثیر بر سلامت عمومی از مزایای توسعه انرژی های نو است.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران اظهار کرد: سرزمین ما به لحاظ قابلیت دسترسی به انرژی های نو و تجدیدپذیر فرصت های خوبی دارد، ولی متاسفانه کمتر از ۱ درصد از انرژی تولیدی در ایران از منابع تجدیدپذیر تامین می شود، در حالیکه ظرفیت ها به مراتب بسیار بالاتر است.

وی ادامه داد: شهر تهران بالغ بر ۳۰۰ روز آفتابی دارد که می تواند در حوزه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به ویژه بهره مندی از نیروگاه های خورشیدی نقش مهمی ایفا کند و با توجه به وجود آلودگی ها و شدت مصرف انرژی می تواند در استفاده از انرژی های نو موثر باشد. شهرداری تهران بعنوان یکی از متولیان اصلی مدیریت شهری با داشتن فضاهای عمومی و فضاهایی که تحت تملک دارد می تواند نقش مهمی در توسعه انرژی های نو داشته باشد. 

انصاری با اشاره به اسناد فرادستی از جمله برنامه سوم توسعه شهر تهران و مصوبات و آیین نامه های اجرایی دولت در خصوص توسعه انرژی های تجدیدپذیر، گفت: مدیریت بهینه مصرف انرژی و کاهش مصرف انرژی در ساختمان های تابعه شهرداری تهران، اجرای ممیزی انرژی و همچنین شاخص های مدیریت سبز، معاینه فنی موتورخانه ها و ارائه راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی باعث کاهش مصرف و به تبع کاهش انتشار گارهای گلخانه ای و آلاینده ها خواهد شد.

وی خاطرنشان ساخت: شهرداری تهران ملزم شده تا سالانه ۲ درصد از انرژی مصرفی خود را از منبع انرژی های تجدیدپذیر تامین نماید. ضمن اینکه در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ می بایست سالانه ۶۰۰ کیلووات ساعت افزایش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر داشته باشد. همچنین دارایی های شهرداری تهران در حوزه توسعه انرژی های تجدیدپذیر تا پایان سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۲۳ میلیارد تومان برآورد شده که باید بحث نگهداشت و تعمیر این تجهیزات نیز مدنظر قرار گیرد.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدرا با بیان اینکه نقشه راه انرژی های تجدیدپذیر به مناطق ۲۲گانه شهرداری تهران ابلاغ شده و پیش بینی شده مناطقی با پتانسیل بالاتر بتوانند تا ۴ درصد هم تامین انرژی از منبع تجدیدپذیرها با اولویت نیروگاه های خورشیدی کوچک مقیاس داشته باشند، گفت: اقداماتی که تاکنون انجام شده توسعه ۶۰۰ کیلوووات ساعت ظرفیت اسمی نیروگاه خورشیدی در طول سال است که می تواند موجب کاهش ۷۰۰ تنی دی اکسید کربن بعنوان مهمترین گاز گلخانه ای یعنی معادل کاشت ۳۵۰۰ اصله درخت در شهر تهران شود.

انصاری در خصوص عملکرد مناطق ۲۲گانه و سازمان ها و شرکت های تابعه شهرداری تهران در حوزه توسعه انرژی های تجدیدپذیر، ۱۰ بوستان انرژی، ۳۵ ساختمان انرژی، ۸۰۰ آبگرمکن خورشیدی و همچنین احداث نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس در ۴۵ نقطه شهر تهران در فضاهای باز و در ساختمان ها با ظرفیت حدود ۶۳۳ کیلووات، ریجکت سوز با ظرفیت ۲ مگاوات ساعت، و پایه چراغ خورشیدی، ایستگاه اتوبوس خورشیدی، پل عابرپیاده خورشیدی و غرفه بازیافت خورشیدی از جمله دارایی های شهرداری تهران در حوزه توسعه انرژی های نو دانست.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار در خصوص استحصال انرژی از پسماند گفت: بیش از ۵۰ درصد حجم پسماندهای شهری موادی هستند که هم قابلیت تخمیر دارند و هم گاز متان و دی اکسید کربن بعنوان گازهای گلخانه ای تولید می کنند که باعث افزایش حرارت و گرمایش زمین می شود. استحصال انرژی از پسماند می تواند ضمن جلوگیری از ورود شیرابه به زمین و کاهش دفن مانع ورود گازهای گلخانه ای به هوا شود.

وی اثرات بهداشتی و محیط زیستی، اثرات اقتصادی و اجتماعی مانند تفکیک پسماند تر از خشک در مبدا و دستیابی به فناوری ساخت نیروگاه های بیوگاز، استحصال مواد قابل بازیافت همراه پسماندهای عالی را از مزایای استحصال انرژی از پسماند دانست و گفت: در سطح جهان ظرفیت تولید انرژی از پسماند بین سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ افزایش حدود ۴ میلیون تن در سال بوده، ژاپن با ظرفیت تولید ۴۰ میلیون تن انرژی حرارتی از زباله های شهری و امحاء پسماندها بیمارستانی در زباله سوزها پیشرو است.

انصاری با بیان اینکه زباله سوزهای مدرن بسته به ترکیب پسماند، درجه دمایی می توانند حجم زباله ها را به میزان ۹۵ تا ۹۶ درصد کاهش دهند، گفت: نکته قابل توجه اینست که زباله سوزها حتما باید استانداردها و فیلترهای لازم را داشته باشند زیرا می توانند با انتشارگازهای سمی و خطرناک مثل دیوکسین ها و فوران ها عوارض جبران ناپذیری بر سلامت مناطق مسکونی اطراف داشته باشند، که در این خصوص سازمان حفاظت محیط زیست نیز باید پایش و نظارت لازم را داشته باشد. 

وی با اشاره به اینکه آمار نشان می دهد به صورت تقریبی ۷۰ درصد حجم پسماند تولید شده تر و ۳۰ درصد خشک است ولی در کشورهای توسعه یافته از جمله  آلمان فقط ۱۱ درصد از نوع تر و آلی است، تصریح کرد: در کلانشهر تهران بالغ بر ۷۵۰۰تن زباله  تولید می شود که برمبنای طرح جامع مدیریت پسماند باید میزان پسماندهای ورودی به مرکز دفن با اقداماتی که در مبدا و ایستگاه های میانی انجام می شود کاهش یابد.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار با بیان اینکه در تهران سیستم زباله سوز  آرادکوه روزانه ۲۰۰ تن زباله دریافت و حدود ۳ مگاوات ساعت برق تولید می کند، مسائل اقتصادی و فرهنگی را از مهمترین چالش های حوزه توسعه انرژی های نو و استحصال انرژی از پسماند دانست و گفت: این تکنولوژی ها بسیار گران هستند و شاید مقرون به صرفه نباشند. بحث نگهداری و تعمیرات زباله سوزها نیز بسیار مهم و در عین حال هزینه بر است. 

وی در پایان با تاکید بر اینکه ماده اولیه و ورودی زباله سوزها، پسماند تر خانگی است و باید در مبدا تفکیک لازم توسط شهروندان صورت گیرد، گفت: با توجه به اهمیت مدیریت اصولی پسماند، می بایست در وهله اول روی کاهش تولید زباله و تفکیک در مبدا بعنوان مولفه های اصلی تمرکز کنیم و علاوه بر فراهم کردن زیرساخت های لازم، آموزش ها و اقدامات فرهنگی را نیز مدنظر قرار دهیم و با شناخت محدودیت ها و فرصت ها بتوانیم قدم های رو به جلو و مثبتی در زمینه مدیریت پسماند برداریم.

انتهای پیام

۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۵
کد خبر: 21228

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 2 =