به گزارش شهر به نقل از روابط عمومی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، ششمین جلسه هماندیشی با موضوع ایمنی، امنیت و پدافند غیرعامل در آینده نظام مدیریت کلان شهری ایران برگزار شد.
علی نصیری رئیس سازمان در این نشست طی سخنانی با عنوان « به سوی شهر ایمن و آماده: چالشها و افقهای پیشرو» با اشاره به مخاطرات ۱۴گانه تهران از مخاطراتی چون زلزله، آلودگی هوا، خشکسالی، زمینلغزش، فرونشست، حوادث مواد خطرناک، سیل، طوفان، بیماریهای فراگیر و حریق به عنوان بخشی از مخاطرات اولویتدار نام برد و در ادامه به بررسی این مخاطرات پرداخت.
وی ضمن تشریح وضعیت گسلهای تهران، محدودههای مستعد وقوع سیل و وضعیت فرونشست، توضیحاتی در خصوص این مخاطرات ارائه داد و گفت: من با تمرکز بر سه حوزه زلزله، سیل و تهدیدات امنیتی اقدامات انجام گرفته در این دوره از مدیریت شهری را توضیح خواهم داد.
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با اشاره به پروژه مهم ارزیابی ایمنی یکپارچه ساختمانهای مهم و بلندمرتبه شهر تهران یادآور شد: از بیش از ۱۶۰۰۰ ساختمان مهم یا بلندمرتبهای که در تهران شناسایی و طبق تعریف آییننامه ۲۸۰۰ بلندمرتبه و ۶ طبقه به بالا با زیربنای بیش از ۵ هزار متر مربع هستند ، تاکنون حدود ۷۵۰۰ ساختمان مورد ارزیابی ایمنی بقرار گرفته و حدود ۶۲۰۰ ساختمان تعیین تکلیف شده است که اینها در قالب گروههای A,B,C و D تقسیمبندی شدهاند و وضعیت آنها در حال رسیدگی و پیگیری است.
وی در ادامه به بررسی وضعیت گودهای پرخطر رها شده در سطح تهران پرداخت و یادآور شد: از حدود ۲۵۲ گود پرخطر رها شده حدود ۸۵ گود در این دوره از مدیریت شهری رفع خطر و ایمنسازی شد که بعضی از گودهای بسیار بزرگ مثل گود برج میلاد و گود فرهنگ در کنار کتابخانه ملی از این دسته بود.
وی افزود: هدفگیری ما این است که در این دوره از فعالیت مدیریت شهری، گود پرخطر رها شدهای در سطح تهران نداشته باشیم. ما در حال تلاشیم و فکر میکنم بتوانیم به این چشمانداز دست پیدا کنیم.
وضعیت عملیات بهسازی در ۶۶ پل اولویتدار و اقدامات انجام شده برای مقاومسازی ، پیگیری تهدیدات مترتب با ایستگاهها و خطوط مترو و تلاشهای انجام گرفته برای مصونسازی تونل راهآهن قطار تهران- تبریز، رفع نشست آب و فاضلاب در برخی ایستگاهها، بررسی بودجه ایمنی کالبدی کلانشهر تهران و رشد این بودجه موضوعات دیگری بود که رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در خصوص آنها صحبت کرد.
به گفته وی این رشد معنادار و چشمگیر نشاندهنده اهتمام شورای شهر و شهرداری به موضوع ایمنسازی است.
در ادامه این سخنرانی، نصیری به بررسی نتایج ارزیابی ایمنی سازهای بیمارستانها و مراکز درمانی پرداخت و ابعاد مختلف آن را تشریح کرد.
بررسی وضعیت مقاومسازی لرزهای ساختمانها و شریانهای حیاتی شهر تهران ، مباحث مربوط به مدیریت خطر سیل شامل توسعه و ارتقای سامانه پیشبینی، تهیه نقشههای پهنهبندی، ارزیابی آسیبپذیری و تدوین برنامه، پایش وضعیت ایمنی جرثقیلهای برجی شهر تهران و ارائه توضیحاتی در خصوص ۲۹۰۰ بازدید انجام گرفته در این خصوص بخش دیگری از موضوعاتی بود که وی به آنها اشاره کرد.
به گفته رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در نتیجه این بازدیدها تعداد ۶۴۶ دستگاه جرثقیل برجی شناسایی و ۳۱۱ جرثقیل نیز تاکنون استاندارهای لازم را کسب کرهاند.
تدوین و بازنگری دستورالعملهای HSE ، ارزیابی سلامت، ایمنی و محیط زیست(HSE) مدارس شهر تهران، بررسی و پیگیری وضعیت بیمهنامه و گواهی استاندارد آسانسورها و شهربازی شهرداری تهران ، برگزاری آزمون ارزیابی صلاحیت کارشناسان HSE پیمانکاران و بهرهبرداران، برگزاری تمرینهای عملیاتی شامل تمرین سراسری زلزله تهران با ۲۰۰ کارکرد، تمرین اسکان اضطراری با ۵۵ کارکرد، ۳ مرحله تمرین امداد هوایی، تمرین سیل و مهارتآموزی بقا در شرایط سخت و رزمایش حادثه شیمیایی و تخلیه اضطراری و تمرینات عملیاتی در مناطق ۲۲گانه بخش دیگری از موضوعات مورد اشاره بود.
اهمیت ایمنی در مدیریت شهری
در این نشست همچنین محمد حسین بوچانی رئیس هیئت اندیشهورز موسسه آموزش علمی و کاربردی شهرداری تهران از ایمنی به عنوان بعد فراموش شده نظام مدیریت شهری نام برد و یادآور شد: ما هر چقدر در بحث فرهنگسازی در حوزه ایمنی تلاش کنیم ، کم است.
وی افزود: در طرح جامع شهر تهران مقوله ایمنی و پدافند غیرعامل به شدت مورد توجه قرار گرفته است و این نشان می دهد در آینده تهران این موضوع از اهمیت فراوانی برخوردار است.
امنیت و فضاهای زیرسطحی
در ادامه جلسه، جابر دانش رئیس مرکز مطالعات سازمان پدافند غیرعامل کشور در خصوص امنیت و فضاهای زیرسطحی سخنرانی کرد.
به گفته وی فضاهای شهری، فضاهای عمومی شهر هستند که ماهیت زندگی جمعی را متبلور میسازند یعنی جایی است که شهروندان در آن حضور دارند و داستان زندگی جمعی در آن گشوده میشود. فضایی است که به همه مردم اجازه میدهد به آن دسترسی داشته باشند و در آن فعالیت کنند، بنابراین شرط اساسی در آن تعامل اجتماعی است.
به گفته وی الگوی تغییرات فضایی در شهرها و همچنین چارچوب کلی کاربری اراضی شهری مهمترین موضوعاتی هستند که در بحث ایمنی و امنیت شهری اهمیت برنامهریزی پدافند غیر عامل را در شهرها بیان میکنند.
وی افزود: برنامهریزی فضایی شهرها یکی از مهمترین اهرمهایی است که آسیبپذیری مناطق مختلف شهری را در مقابل بحرانها ، در موقعیتهای مکانی و زمانی مختلف نشان میدهد. مسئله ایمنی و امنیت شهری به الگوهای بسیار پیچیدهای از علل تراکمی و اثرات چندگانه بستگی دارد.
دانش یادآور شد: وجود مهمترین بخشهای کار و تجارت در شهرها به عنوان فعالترین بخشها، سبب شکلگیری تراکم زیاد در مراکز شهرها شده است که تراکم کالبدی- عملکردی، تراکم جمعیتی چشمگیری را به دنبال داشته است.
به گفته وی سرویسدهی خدمات و تداوم کارکرد اسکان موقت و اضطراری، حجم بالای جمعیت این محدودههای شهری، امداد و... نیازمند پیشبینی فضاهای امن خاص برای شرایط بحران با دسترسی مطلوب است که با توجه به تراکم کالبدی مراکز شهری روی سطح زمین چنان مطلوب به نظر نمیرسد.
وی در ادامه به تشریح مشخصات فضاهای زیرسطحی شهری در تامین امنیت پرداخت.
در ادامه جلسه محمدعلی نکوئی رئیس مجتمع پدافند غیرعامل دانشگاه صنعتی مالک اشتر در خصوص تابآوری مکانهای زیرزمینی امن در بحرانها سخنرانی کرد.
وی از بازگشتپذیری به عنوان مهمترین بخش تابآوری شهری نام برد و یادآور شد: تابآوری زیرساخت، توانایی سیستم زیرساخت برای حفظ عملکرد خود حین اختلالات با حداقل استفاده از منابع به نسبت سایر سیستمهاست که میتواند یک مشخصه مطلوب باشد و سیستم را از سیستمهایی که نیازمند منابع بیشتر هستند تابآورتر نماید.
در ادامه این نشست فتحالله شمسایی زفرقندی مشاور عالی سازمان پدافند غیرعامل به بررسی تجربه موفق کلانشهرها در حوزه پدافند غیرعامل، مجتبی عراقیزاده سرپرست مرکز پژوهشی شهرسازی و معماری دفاعی دانشگاه مالک اشتر به بررسی تجارب بینالمللی در بهرهگیری چندمنظوره از فضاهای زیرسطحی شهری با رویکرد ارتقای امنیت شهر و سولماز ارژنگی پژوهشگر سوانح و مدیریت ریسک به بررسی مدیریت ایمن ازدحام در رویدادهای جمعیتی شهری پرداخت.
انتهای پیام/
نظر شما