۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۴
کد خبر: 7657
پهلوانی؛ هویت اجتماعی که کمرنگ می شود اما از بین نمی رود

پهلوانی از دیرباز و در تاریخ کهن سرزمین ایران دارای ارزشی گرانسنگ و والا است. مردانی از جنس فروتنی، مروت، صداقت، پاکی، ادب، ایثار و از خود گذشتگی که میان مردمان هر زمانه ای جایگاهی ویژه داشته اند. دست گیرانی که روحیه سخاوت و خدمت به خلق را سرلوحه کار خود قرار می دهند و حامی مظلومان، فتادگان و دشمن ستمکاران و نامردانند.

فرهنگ پهلوانی زائیده ارزش‌ها ، نمادها ، تاریخ ، اسطوره‌ها و سنت‌هایی است که  هویت اجتماعی را شکل می دهد و این هویت در مناطقی مانند ۱۶ که قدمت تاریخی دارند، بیشتر با فرهنگ و مرام پهلوانی شکل گرفته است. به مرور و با تغییرات فرهنگ و شکل گیری رسانه های ارتباط جمعی، فرهنگ  پهلوانی و جوانمردی کمرنگ شده است. در همین راستا لازم است تا با طراحی و اجرای برنامه های فرهنگی، هنری و ورزشی مرام و منش پهلوانی در سطوح و اقشار مختلف جامعه اشاعه و گسترش دهیم.

هفدهم دی ماه سالروز درگذشت جهان پهلوان تختی بهانه ای  برای یادآوری و تزریق فرهنگ پهلوانی و جوانمردی در جامعه  مدرنیزه شده کنونی است. نکته ای که مرحوم تختی را از سایرین متمایز می‌کرد رنگ مدال‌ها و افتخاراتی که در عرصه ورزش به دست آورده ، نبود. بلکه فعالیت‌های خیرخواهانه‌ای که در سطح جامعه انجام می‌داد سبب شد  که به تدریج  به شخصیت محبوبی تبدیل شود. تختی را باید در قلب مردم یافت نه در مدال‌ها و افتخارات ملی که در ورزش محبوب کشتی به دست آورد.

باید گفت ، زورخانه ها در محله های قدیمی تهران  نقش مکمل مساجد را در تاریخ کهن ایران داشته اند ، جایی که عیاران و پهلوانان با حضور خود ضمن ورزش و تندرستی ، دستگیری از مردم را هم در اولویت خود قرار دادند. با شکل گیری زورخانه ها و وجود افرادی مثل پوریای ولی ، سید حسن رزاز ، آقا تختی کم کم مردم متوجه شدند پهلوان واقعی کسی نیست که صرفا به پرورش جسم بپردازد بلکه پهلوان واقعی با رشادت، شجاعت، از خودگذشتگی برای نجات جان مردم از مال و جان خود می گذرد.

با شروع جنگ تحمیلی سال ۵۹  پهلوانانی مانند شهیدان ، سید محمدصنیع خوانی، حسن آبشناسان، ، سیدمحمدرضا دستواره، سید رضا قایمی و... از جان خود گذشتند تا ذره ای از خاک وطن دست بیگانه نیفتد و نشان دادند پلاک هایشان کم از مدال طلای المپیک ندارد. نام آوران بزرگی در محلات منطقه ۱۶ زیستند و نام جاوید وطن بر سینه داشتند مانند مرحوم ابراهیم آشتیانی ، حشمت اله کهندل  ، شهید مرغوبکار و ..که روحیه جوانمردی شان در کسوت مربی و ورزشکار از هزاران مدال طلا برای مردم بدلیل اخلاق مداری با ارزش تر است.

 جوانان دهه شصت و هفتادی ما هر چند درکی از مرام پوریای ولی و تختی و رشادت های شهیدان بزرگ دفاع مقدس مانند  شهید همت، باقری و.... از نزدیک نداشته اند اما جوانمردانه با روحیه پهلوانی که نشات گرفته از همان هویت اجتماعی است جان خود را در کف دست هایشان گرفته و شهید مدافع حرم نام گرفتند. همان گونه که پرستاران و پزشک های ما به دور از خانواده برای نجات جان هموطنان سلامتی خود را قربانی می کنند و شهید مدافع سلامت نام گرفتند.

درست در دی ماهی که تختی از دنیا می رود و ایران را غرق در ماتم عزای خود می کند ما شاهد شهادت جان سوز سردار سلیمانی هستیم که سال ها جهت امنیت مردم کشورش با جانی ترین نوع بشر که داعش نام دارد؛ می جنگد. ایران ما پر از پهلوانان و جوانمردانی است که در برهه ها و زمان های مختلف با توجه به شرایط جامعه جان فشانی کردند. راهشان مستدام باد.

۱۷ دی ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۴
کد خبر: 7657

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 5 =