موزه ها نیازمند مسیری برای پیشرفت/ موزه ها نیازمند مدیریت واحد

شهر: مدیر هنرهای تجسمی و امور موزه ها سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: سازمان در ابتدای سال در ۳ بخش تعمیر و نگهداشت، هزینه‌های جاری و هزینه‌های برنامه‌ای، میزان بودجه لازم را پیش‌بینی می‌کند و تخمین می‌زند. در واقع براساس پیش‌بینی‌ها در طول سال بودجه‌ها تخصیص داده می‌شود.

امیر هوشنگ للهی، مدیر هنرهای تجسمی و امور موزه ها سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در گفت و گو با خبرنگار شهر با اشاره به موزه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران که در مناطق مختلف شهر تهران  هستند، گفت: ۱۱ باغ موزه، موزه و خانه موزه تحت پوشش سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است. این موزه‌ها عبارتند از باغ موزه هنر ایرانی، باغ موزه قصر، موزه هنرهای دینی امام علی (ع)، موزه عکسخانه شهر، خانه موزه دکتر شریعتی، خانه موزه دکتر سُندوزی (مطب دندانپزشکی دکتر سندوزی)، خانه موزه شهید بهشتی، خانه موزه شهید مطهری، خانه موزه شهید چمران، خانه موزه استاد عزت‌الله انتظامی، خانه موزه بازار (خانه سلطان بیگم شجاعی).

او ادامه داد: مدیریت خانه موزه‌ها در اختیار مدیریت فرهنگی هنری مناطق سازمان است و مناطق به عنوان یک مرکز فرهنگی هنری خانه‌ موزه‌ها را اداره می‌کنند، همچنین بودجه تخصیص داده شده در اختیار مناطق سازمان قرار می‌گیرد و در مواقع ضروری برای موزه‌ها هزینه می‌شود. مدیریت هنرهای تجسمی و امور موزه‌ها نیز علاوه بر دراختیار داشتن موزه‌های تخصصی، راهبری تمام موزه‌ها را هم بر عهده دارد.

للهی در ادامه درخصوص نحوه تامین بودجه موزه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران توضیح داد: سازمان در ابتدای سال در ۳ بخشِ تعمیر و نگهداشت، هزینه‌های جاری و هزینه‌های برنامه‌ای، میزان بودجه لازم را پیش‌بینی می‌کند و تخمین می‌زند. در واقع براساس پیش‌بینی‌ها در طول سال بودجه‌ها تخصیص داده می‌شود.

موزه ها نیازمند مدیریت واحد

او با اشاره به عدم مدیریت واحد موزه‌ها در شهرداری تهران ذکر کرد: متولیان مختلفی موزه‌های زیر مجموعه شهرداری تهران را اداره می‌کنند. تعدادی از موزه‌ها وابسته به معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران هستند، یک موزه وابسته به شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران است(خانه موزه سیمین و جلال). مناطق شهرداری و سازمان زیباسازی نیز اختیارات تعدادی از موزه‌های شهرداری را در دست دارند.

مدیر هنرهای تجسمی و امور موزه‌ها سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران اضافه کرد: امیدواریم موزه‌ها یک مدیریت واحد پیدا کنند و نحوه اداره و رسیدگی به آن‌ها منسجم شود. مدیریت واحد موزه‌ها در شهرداری تهران باید به نهادی واگذار شود که پیشینه‌ و ساختار سازمانی با این موضوع دارد.

او درباره حقوق کارکنان موزه‌ها بیان کرد: سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران حقوق کارکنان موزه را از بودجه سالیانه خود که از طریق شهرداری تهران تصویب و پرداخت می‌شود، تامین می‌کند. کارکنان موزه‌ها از نیروهای رسمی و قراردادی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران هستند.

للهی با اشاره به تعمیر، تجهیز و مرمت موزه‌ها در ۲ سال گذشته گفت: متاسفانه در این ۲ سال، به دلیل وجود مسائل مالی در سازمان فرهنگی هنری شهرداری امکان مرمت آثار و بهبود اوضاع وجود نداشته است و در برخی موارد، سازمان درخصوص امور تاسیساتی موزه‌ها نیز با مشکلاتی مواجه بوده است. فقط به بخش‌های ضروری در موزه‌ها بودجه اختصاص داده شده تا شاهد خسارات جبران ناپذیر نباشیم.

او با اشاره به درآمد موزه‌ها در دوران کرونا گفت: در دنیا موزه‌ها به واسطه فضای فرهنگی‌شان حمایت می‌شوند. به عبارت دیگر موزه‌ها، مگر در مواردی معدود توان کسب درآمد کافی ندارند و از حمایت ‌ها و یارانه ‌های فرهنگی برخوردار می‌شوند. موزه‌های زیر مجموعه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز از این قائده مستثنی نیستند. اما در این مدت به دلیل اینکه در شرایط کرونا قرار داشتیم، جز چند ماه که وضعیت بهبود پیدا کرد، موزه‌ها در تعطیلی به سر می بردند. در ایام شیوع ویروس کرونا، موزه‌ها جزو مشاغل ضروری به حساب نمی آمدند و به همین خاطر بازدیدکننده‌ای نداشتند و در نتیجه درآمدزایی هم نداشتند.

مدیر هنرهای تجسمی و امور موزه‌ها سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران مطرح کرد: امیدواریم آقای حناچی و همچنین شهردار آینده تهران، توجه ویژه‌ای به موزه‌ها و مسائل مربوط به آن‌ها داشته باشند. بودجه‌ای متناسب با شرایط و اهمیت موزه‌ها تعیین کنند تا سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بتواند با آزادی عمل و راحتی بیشتری در خصوص تعمیر، تجهیز و مرمت آثار و فضای موزه‌ها  اقدام کند. حتی سازمان بتواند طرح توسعه برخی از موزه‌ها را پیگیری و موزه ‌های تازه ‌ای هم در کالبد شهر ایجاد کند.

او عنوان کرد: استاندارد و ایمنی در موزه‌ها به شکل یکسانی نیست، به عنوان مثال در ساختمان‌هایی که بزرگ‌تر و از نظر گنجینه‌ای ارزشمندتر هستند، استاندارد در این موزه ها در سطح بالاتری قرار دارد مانند موزه هنرهای دینی امام علی (ع). در این موزه دوربین‌های امنیتی و سیستم اعلام و اطفای حریق وجود دارد. در مقابل تعدادی موزه هم هستند که فقط به کپسول آتش نشانی مجهز هستند و حتی دوربین امنیتی هم ندارند.

للهی در ادامه تاکید کرد: معتقد هستم که همه موزه‌ها باید از نظر ایمنی و استاندارد مجهز باشند اما در شرایط فعلی و با توجه به میزان بودجه دریافتی، طبیعتا اولویت با موزه‌هایی است که گنجینه ارزشمندتری دارند.

او از میزان بازدید شهروندان از موزه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در تعطیلات نوروز خبر داد و گفت: در میان این مجموعه موزه‌ها، باغ موزه قصر و باغ موزه هنر ایرانی به دلیل وجود فضای باغ، وجود رستوران و کافه در محوطه باغ، بازدیدکننده فراوانی داشتند. اما به طور کلی در دوران شیوع ویروس کرونا میزان بازدیدکنندگان نسبت به سال‌های قبل به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرده است.

عکسخانه شهر مرجع پژوهشگران خارجی

او افزود: موزه دیگری که بازدیدکننده خوبی داشت موزه عکسخانه شهر بود. این موزه فضای کوچکی دارد و مجموعه‌ای ارزشمند از تاریخ عکاسی ایران است. موزه عکسخانه شهر در نوروز نمایشگاه ویژه‌ای از عکس‌های تاریخی ایران تدارک دیده بود. این نمایشگاه، عکس‌های لوئیجی پِشِه؛ عکاس ایتالیایی دوره قاجار بود.

امیرهوشنگ للهی از استقبال پژوهشگران حوزه تاریخ عکاسی از موزه عکسخانه شهر خبرداد و گفت: پژوهشگرانی از داخل و خارج کشور برای بازدید به این مجموعه مراجعه می‌کنند و از آرشیو عکس‌ و کتابخانه تخصصی این موزه استفاده می‌کنند. به واقع موزه عکسخانه شهر یک نگین منحصر به فرد در منطقه ۷ شهر تهران است و نمونه آن در تمام منطقه آسیای غربی و آسیای میانه وجود ندارد.

او با بیان اینکه پژوهشگران خارجی در تحقیقات خود به موزه عکسخانه شهر رجوع می کنند گفت: پژوهشگران خارجی در تالیفات خود از کتابخانه موزه عکسخانه شهر استفاده می‌کنند و معمولا در کتاب‌ها، پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌های خود به نام این موزه استناد می‌کنند و این اتفاق بسیار مهمی است.

او در پاسخ به سوال اجرای بلیت فروشی الکترونیک در موزه‌های سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: بیشتر موزه‌های سازمان فرهنگی هنری رایگان هستند، فقط باغ موزه قصر، باغ موزه هنر ایرانی و موزه عکسخانه شهر بلیت ورودی دارند و به دلیل مبلغ ناچیز این ورودی‌ها، سامانه بلیت فروشی الکترونیک در این ۱۱ موزه اجرا نشده است.

موزه ها تجلی تمدن ایران

مدیر هنرهای تجسمی و امور موزه‌ها سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با اشاره به نقش مسئولان شهری در مدیریت صحیح موزه‌ها گفت: موزه‌ ها دریچه‌ای فرهنگی به روی تمدن در آینده هستند. آن‌ها با وجود اینکه معمولا اشیایی از گذشته دارند و در زمان حال فعالیت می‌کنند، اما درباره آینده با نسل‌های مختلف گفت ‌و گو می‌کنند.

عملکرد مسئولان شهری و توجه آن‌ها به موزه‌ها راهی است برای شناساندن تمدن ایرانی اسلامی. به همین دلیل موزه‌ها نیاز جدی به حمایت دارند، چون خودگردان نیستند و نمی‌توانند به تنهایی طی مسیر کنند. امیدوارم مسئولان و مدیران شهری بیش از گذشته به آن‌ها توجه کنند.

او ادامه داد: در جهانی که امکان رشد و تبلور موزه‌ها وجود دارد بهتر است دستگاه‌های اجرایی بسترهای این رشد را فراهم کنند و برای موزه‌ها جایگاه ویژه‌ای قائل شوند.

امیرهوشنگ للهی درخصوص موزه‌های شاخص سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بیان کرد: امسال باغ موزه قصر با توجه به استانداردهایی که دارد، موزه برتر سال در میان شاخص‌ مناسب‌سازی برای معلولان شد.

موزه هنرهای دینی امام علی(ع) نیز با داشتن گنجینه‌ای گران‌بها از آثار هنرمندان بزرگ هنرهای تجسمی نظیر پرویز تناولی، محمدعلی ترقی‌جاه، جواد حمیدی و خوشنویسی‌هایی از اساتید بزرگ مانند استاد امیرخانی، شیرچی، ملک‌زاده و ... یکی از درخشان‌ترین و مهم‌ترین موزه‌های شهر تهران و حتی ایران است.

 خبرنگار: الناز کارخانه 

۲۴ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۴۷
کد خبر: 11116

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 1 =