به گزارش خبرنگار شهر، مجید فراهانی، رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران در نطق پیش از دستور خود در جلسه امروز - یکشنبه ۲۹ تیر- شورای شهر تهران گفت: این روزها اوج گیری دوباره کرونا، زمینه ساز ابتلای تعداد زیادی از همشهریان و هموطنان عزیز به این ویروس را فراهم کرده است، که برای همه مبتلایان آرزوی سلامت و بهبودی دارم و برای درگذشتگان به ویژه همکار عزیزمان «سهیل گوهری عزیز» از درگاه خداوند متعال غفران و رحمت الهی را خواستارم.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: استقرار حکمروایی خوب شهری در این شهر و دیگر شهرهای ایران بدون مشارکت و حضور شهروندان در تصمیم گیری های محلی و منطقه ای در کنار اعضاء شورای اسلامی شهر امکان پذیر نخواهد بود، در این میان نقش «شورایاری محلات» غیر قابل انکار و لزوم توجه به این نهاد انتخابی، مدنی – محلی بیش از پیش روشن می شود.
فراهانی با بیان اینکه شورایاری ها به عنوان جزئی از نظام شوراهای اسلامی با اتکاء بر قانون اساسی تشکیل شده اند، گفت: مقننین قانون اساسی، بعد از بیان اصل ششم با مضمون «اداره امور کشور با اتکاء به آراء عمومی و از راه انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورا ها و یا از طریق همه پرسی»، به صراحت در اصل هفتم قانون اساسی به نقش شوراهای محلی یا همان شورایاری ها در اداره امور کشور اشاره کرده و آن را رکنی از ارکان تصمیم گیری و اداره کشور می دانند.
او گفت: در این باره اصل هفتم قانون اساسی براین مساله تاکید دارد که: «طبق دستور قرآن کریم: ‹‹ و امرهم شوری بینهم ›› و ‹‹ شاورهم فی الامر» شوراها، مجلس شورای اسلامی، شورای استان، شهرستان، شهر، محل، بخش، روستا و نظایر اینها از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشورند. موارد، طرز تشکیل و حدود اختیارات و وظایف شوراها را این قانون و قوانین ناشی از آن معین می کند».
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران افزود: علاوه بر این مبنای متاثر از قانون اساسی، شورایاری ها یکی از مظاهر ادای حقِ به شهر هستند، این مهم را می توان در اصول و مواد دوم، هشتم، بیستم و بیست و یکم منشور جهانی حقِ به شهر به وضوح مشاهده کرد.
فراهانی گفت: خوشبختانه همکاران مان در شورای اسلامی دوره اول با اتکاء بر همین اصول قانون اساسی در چهارم آبان ماه هزار و سیصد و هفتاد و هشت با تصویب طرح «تشکیل انجمن شورایاری ها» گام نخست را در این زمینه برداشتند که خوشبختانه در ادوار بعدی نیز از این موضوع غفلت نشد.
عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه امروز به لطف فعالیت پنج دوره انجمن شورایاری در شهر تهران تفاوتی میان صدای شهروندان ساکن در محلات مختلف شهر نیست و مردم تهران از باغ آذری تا باغ فردوس نمایندگانی دارند که می توانند در تعامل با شورا و شهرداری نیازها، گلایه ها و مشکلات مردم محله را منعکس، برای حل آنها راهکار ارائه داده و حتی اشکالات اجرائی راه حل را نیز به مسئولان یادآور شوند، اضافه کرد: در دوره پنجم برخلاف آنکه قاضی سراج رئیس وقت سازمان بازرسی کل کشور در مکاتبه با روسای قوا و ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری مبنی بر ابطال مصوبه شورای شهر تهران درباره تشکیل شورایاری ها تمام تلاششان را برای جلوگیری از برگزاری انتخابات شورایاری ها بکار بستند، اما با پیگیری شورای پنجم و حمایت هیات وزیران انتخابات پنجمین دوره شورایاری محلات شهر تهران با ثبت نام بیش از ۱۱ هزار نفر از شهروندان تهرانی به عنوان کاندیدا با رعایت قانون و همکاری همه دستگاههای اجرایی در سطح ۳۵۲ محله شهر تهران به صورت تمام الکترونیک برگزار و با رای مردم ۳۱۲۳ نفر به عنوان منتخبان مردم محله در شورایاری انتخاب شدند.
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران گفت: رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر ابطال مصوبه شورای شهر تهران درباره تشکیل انجمن شورایاری محلات و تایید شکایت سازمان بازرسی کل کشور در شرایطی منتشر شد که این روزها به سالگرد برگزاری انتخابات پنجمین دوره شورایاری ها نزدیک می شویم؛ رایی که بیش از هر چیز سبب آزرده خاطر شدن شورایاران محلات شد و امید به مشارکت در اداره امور محله را به یاس بدل کرد.
فراهانی گفت: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در حالی این مصوبه را قابل ابطال دانسته است که اول بندهای ۵ و ۷ ماده ۸۰ قانون شوراها و اصول ۶ و ۷ قانون اساسی بهصراحت برنامهریزی در خصوص مشارکت مردم در انجام خدمات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، عمرانی و آموزشی و سایر امور رفاهی و تشکیل انجمنها، نهادهای اجتماعی، امدادی و ارشادی با موافقت دستگاههای ذی ربط را در صلاحیت شورای شهر دانسته اند.
انتخابات شورایاری محلات اساساً یک کنش اجتماعی است
او با اشاره به نکته دوم افزود: برگزاری انتخابات شورایاری ها برای اولین بار انجام نشده است و سابقه برگزاری پنج دوره و قریب به ۲۰ سال برگزاری انتخابات و فعالیت شورایاران در خاطره ها ثبت شده است. سوم، هیأت عمومی انتخابات را امری سیاسی دانسته است، حال آنکه انتخابات شورایاری محلات اساساً یک کنش اجتماعی است و به هیچ وجه رنگ و بوی سیاسی نداشته و نیافته است.
فراهانی ادامه داد: چهارم اینکه سازمان بازرسی کل کشور پس از دو دهه و در تیرماه ۱۳۹۸ با استناد به اعتراض سال ۱۳۹۳ فرماندار وقت نسبت به مصوبه یکصد و بیستمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران در رابطه با روند تشکیل و برگزاری انتخابات شورایاریها و تأیید نشدن مصوبه یادشده که در نهایت با تصویب هیأت وزیران، وزیرکشور را مکلف به همکاری در برگزاری انتخابات دوره چهارم کردشکایت خود را تنظیم و ارائه کرده است حال آنکه مصوبه انتخابات دوره پنجم شورایاری محل اعتراض فرمانداری تهران قرار نگرفت و تایید شد.
او با بیان اینکه با توجه به مصالح عمومی و منافع ملی و منشور گام دوم انقلاب اسلامی تبیین شده توسط رهبر معظم انقلاب، این رای زیبنده آغاز دهه گام دوم انقلاب نیست و می تواند زمینه ساز نا امیدی دوستداران ایران و انقلاب، خشنودی و برنامه ریزی دشمنان مردم و انقلاب را فراهم کند، گفت: مردم چه وظیفه ای بر دوش منتخبانشان در شورای شهر، مجلس و دولت گذاشته اند؟ مردم می خواهند مشکلاتشان حل و فصل شود، و شرایط مطلوب تری برای زندگی آنها در شهر فراهم گردد، ما در برابر زندگی شهروندان تهرانی چه آنها که به ما رای دادند و چه آنها که ما را انتخاب نکرده اند مسئول و متعهدیم. در مسیر ادای حقِ به شهر شهروندان می بایست گوش شنوایی برای شنیدن درد ها، مشکلات و مصائب مردم داشته باشیم.
فراهانی خطاب به رئیس قوه قضائیه بیان کرد: حضرت آیت الله رئیسی، رئیس محترم قوه قضائیه؛ آنچه هیات عمومی دیوان عدالت اداری در ابطال انتخابات شورایاری ها بدان رای داده است با روند توجه جنابعالی به گره گشایی از مشکلات مردم، اصلاح رویکردهای دستگاه قضا و توجه به مشکلات مردم در تناقض است، بر همین اساس به عنوان منتخب مردم شریف تهران و در مسیر استیفای حقوق بیش از ۳ هزار شورایار منتخب مردم محلات تهران از جنابعالی تقاضا دارم با استناد به ماده ۲ قانون وظایف و اختیارات رئیس قوه قضائیه و قانون اصلاح ماده ۱۸ اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب دستور اعاده دادرسی و تجدید نظر در رای هیات عمومی دیوان را صادر فرمائید تا زمینه تغییر به نفع مردم با توجه به مشارکت مردم محلات در اداره امور شهرها فراهم شود.
عضو شورای شهر تهران در ادامه این نطق خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: جناب آقای دکتر قالیباف، رئیس محترم مجلس شورای اسلامی؛ در بهمن ماه ۱۳۹۸ طرح اصلاح قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و طرح تشکیل شورایاری محلات در شهرهای با جمعیت بالای ۲۵۰ هزار نفر جمعیت به همت شورای عالی استانها تقدیم مجلس شورای اسلامی شده است، انتظار شورای شهر تهران و شورایاران محلات از جنابعالی که سابقه تعامل و همکاری با شورا و شورایاری را در کارنامه دارید توجه به تسریع در بررسی و تصویب این طرح ها و قدم برداشتن در مسیر خواست مردم است.
فراهانی ادامه داد: جناب آقای دکتر روحانی، رئیس جمهور محترم؛ خوشبختانه انتخابات دوره چهارم و پنجم شورایاری محلات با تصویب هیات دولت جنابعالی برگزار شده است، انتظار شورایاران و اعضای شورای شهر تهران از جنابعالی آن است که این راه را با دستور تسریع در تصویب طرح تشکیل انجمن شورایاری محلات در مراکز استانها به کمیسیون امور زیربنایی دولت زمینه مشارکت قانونی مردم در اداره امور محلات شهرها را فراهم سازید.
مشارکت مردم یعنی واگذاری امور به مردم
رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران گفت: مشارکت مردم فقط به این معنا نیست که وقتی جنگ میشود، از مردم بخواهیم که به جبهه بروند؛ یا در زمان انتخابات از آنها بخواهیم که پای صندوقها بیایند و رأی دهند و بعد هم بگوییم دیگر بروید در خانههایتان بنشینید، مشارکت مردم یعنی واگذاری امور به مردم، باید آنچه را که با رویکردهای تصدی گرایانه، انجام و اداره آن امور در طی سالها از مردم سلب شده و اکنون گران، بی کیفیت و ناکارآمد توسط شهرداری به شهروندان ارائه می شود را به مردم بازگردانیم.
فراهانی اضافه کرد: ما باید بخش قابل توجهی از تصدیهایی که شهرداری برعهده دارد به خود مردم واگذار کنیم؛ تا هم شهرداری از اجرای امور تصدی گرایانه آزاد شود و به امر اداره مطلوب شهر بپردازد و هم شورا زمینه های بیش از پیش مشارکت مردم در عرصههای مختلف اداره امور شهر را فراهم نماید. فراموش نکنیم که مسیر دولت مردم، مجلس مردم و شورای مردم از شهر مردم می گذرد، هرگاه امور مردم را به مردم سپردیم و از مداخله در امور مردم در محلات خودداری کردیم آنگاه می توانیم شعار دولت مردم، مجلس مردم و شورای مردم بدهیم!
او خطاب به همشهریان تهرانی گفت: همشهریان خوبم، مردم تهران خواستههای شما بهحق و حق شما بر این شهر است؛ من به عنوان یکی از منتخبان شما بر اساس سوگندی که در پیشگاه خداوند و شما عزیزان ادا کردم، متعهدم تا از مشارکت و همفکری یکایک نخبگان، شورایاران مسئول و سازمان های مردم نهاد کمک بگیریم و با بهره گرفتن از همراهی و مشارکت فعال رسانه ها حقِ شما شهروندان عزیز بر شهر را ادا کنم. امیدوارم در این راه شرمنده شما نباشم .
نظر شما