به گزارش خبرنگار شهر، شینا انصاری دبیر کمیته محیط زیست مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران و مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در نشست کمیته تخصصی محیط زیست مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران گفت: در معضلات مشابهی از جمله ترافیک، آلودگی هوا، کمبود منابع آبی و آلودگی صوتی تجربه های مشترکی بین کلانشهرها وجود دارد که می تواند مفید و موثر باشد و اشتراک گذاری مصوبات شورای اسلامی کلانشهرها در حوزه محیط زیست، ایجاد ساختار محیط زیست و تعاملات لازم می تواند در این زمینه به ما کمک کند.
در ادامه این نشست، مهدی پیرهادی رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به اینکه با وجود یک قرن از ایجاد بلدیه در تهران، به دلیل عدم مدیریت یکپارچه شهری، همچنان در موضوعات بسیاری از جمله محیط زیست دچار معضل و مشکلات جدی هستیم، عنوان کرد: کشور ما در سال ۲۰۲۱ از نظر آلودگی رتبه ۲۴ را داشت و شهر تهران در بعضی روزها رتبه نخست را از نظر آلودگی هوا دارا بود؛ در آب و هوا، خاک و تنوع زیستی وضعیت خطرناکی داریم و به سمت و سوی نامناسبی نیز در حال پیشروی هستیم.
کاهش ۲۸ درصدی نزولات آسمانی نسبت به سال قبل
وی با بیان اینکه توسعه صنایع در کنار شهرها، کم توجهی به مسائل حمل و نقل، عدم نوسازی بافت های فرسوده و استفاده بی رویه از منابع آبهای زیرزمینی وضعیت مخاطره انگیزی ایجاد کرده، ادامه داد: خشک کردن درختان، فرسایش خاک و افت کمی و کیفی آب و منابع آبهای سطحی و زیرزمینی از مشکلاتی است که اگر برای این موضوعات تدبیر نکنیم، مشکلات در شهرهای مختلف گریبانگیر ما می شود.
پیرهادی اضافه کرد: در چند ماه گذشته در شورای شهر تهران در حوزه آب تمرکز و بالغ بر صد برنامه با شرکت آب و فاضلاب طرح کردیم که خروجی آن می تواند برای سایر کلانشهرها تجربیاتی را داشته باشد؛ همچنین امسال نسبت به سال قبل در حدود ۲۸ درصد کاهش نزولات آسمانی را داشتیم که باعث برداشت بیشتر از منابع آبهای زیر زمینی می شود؛ در واقع اگر از الان پیش بینی نکنیم ممکن است آبیاری فضاهای سبزمان نیز دچار مشکل شود، بنابراین در تهران به این مسأله توجه کردیم و حدود هزار میلیارد تومان به موضوع آب و فاضلاب اختصاص دادیم.
ضرورت بازنگری در قانون هوای پاک
این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه تغییرات اقلیم با سرعت انجام می شود و اگر به تغییرات آب و هوایی که در دنیا اتفاق می افتد، توجه نشود، بسیاری از مشکلات ایجاد می شود، یادآور شد: باید در قانون هوای پاک بازنگری صورت گیرد، چرا که در این قانون به برخی از موارد مانند pm10 توجه نشده است.
وی خاطرنشان کرد: ۱۵ درصد جمعیت کشور در تهران متمرکز شده و این مساله آسیب های زیست محیطی را ایجاد کرده و ما اکنون متناسب با جمعیت به دنبال ایجاد سرانه ها هستیم، در حالی که باید شهر بر اساس معیارهای شهرسازی، تراکم جمعیتی و اصول محیط زیست ایجاد و گسترش پیدا کند.
پیرهادی گفت: از دیگر مواردی که در شهر تهران به آن فکر کردیم بحث نخاله های ساختمانی است که بر اساس آن سایت آبعلی را راه اندازی کردیم که تجربه آن نیز می تواند به سایر کلانشهرها کمک کند؛ علاوه بر این تجاوز به حریم رودخانه ها که باعث خساراتی در مواقع بلایای طبیعی از جمله سیل و ایجاد شرایط بحرانی می شود از دیگر مسائل مهمی است که باید به آن توجه شود.
پیشنهاد ایجاد دبیرخانه دائمی محیطزیست در شوراهای اسلامی کلانشهرها
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران ضمن پیشنهاد ایجاد دبیرخانه دائمی محیط زیست در شوراهای اسلامی کلانشهرها افزود: این مساله می تواند از طریق شورای عالی استانها پیگیری و مصوب شود؛ ایجاد الزامات و در ادامه پیگیری اجرای این الزامات در این مسأله حائز اهمیت است.
وی بیان کرد: بیش از ۶۰ درصد اتوبوسها در شهر تهران فرسوده است و فیلتر جاذب دوده بعد از ۱۰ سال اثری ندارد و هزینه آن نیز آنقدر بالا است که در بسیاری از شهرها شهرداری ها رغبت نمی کنند آن را نصب کنند؛ همچنین تمکین نکردن برخی از کلانشهرها به الزامات محیط زیستی از دیگر مشکلات این حوزه است.
در سازمان شهرداریها ۳۰ پهنه در بحث پسماند مشخص شده است
حبیب راضی مدیرکل دفتر هماهنگی عمرانی و خدمات شهری سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در این نشست با اشاره به اینکه وضعیت حوزه محیط زیست در کشور چندان قابل دفاع نیست، اظهار کرد: در حوزه پسماند ۷۵ درصد پسماند عادی را مستقیما دفن میکنیم و تفکیک از مبدأ نیز تنها ۱۰ درصد انجام می شود، در حالی که در قانون برنامه ششم این میزان ۲۸ درصد پیش بینی شده است.
وی افزود: بحث هوای پاک، پسماند و فضای سبز باید بر اساس طرح های جامع و تفصیلی متناسب با هر شهر دیده شود و در این موضوعات سازوکارهای جدیدتری نیاز است تا شاهد همکاری و هماهنگی بین بخشی باشیم.
راضی ادامه داد: در سازمان شهرداری ها در وزارت کشور ۳۰ پهنه را در بحث پسماند مشخص کردیم که ۶۰ درصد پسماند عادی کشور را شامل می شود؛ برنامه ها را پیش بینی کردیم تا مشکلات پسماند بر اساس آن حل شود و حتی اعتبارات آن نیز پیش بینی شده است؛ همچنین بحث پسماند ویژه و عادی و چگونگی تفکیک آن از مشکلاتی است که باید از طریق تعامل با سازمان محیط زیست حل شود.
رویکرد توسعه پایدار، محور سیاستگذاریها در حوزه مدیریت شهری باشد
در ادامه این نشست مهدی بابایی نایب رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: یکی از رسالتهای مهم نشست های تخصصی کمیته محیط زیست مجمع کلانشهرهای کشور، انتقال تجربیات در حوزه محیط زیست است؛ توجه به منابع طبیعی با توجه به اقلیم خشک و نیمه خشک کشور از موارد حائز اهمیت در این حوزه است.
وی با تاکید بر اینکه تنها با پیوست محیط زیستی در پروژه ها نمی توان حوزه سیاستگذاری در حوزه های مختلف را پیش برد، افزود: رویکرد توسعه پایدار باید محور سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها در حوزه مدیریت شهری قرار گیرد.
بابایی ادامه داد: برای آبیاری فضای سبز استفاده از پساب ها تاکید شده اما حتی در تهران که شبکه فاضلاب آن ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته این امکان به وجود نیامده است، چرا که اکثر تصفیه خانه ها خارج از شهر تهران احداث شده و انتقال این پساب ها هزینه سنگینی را متبادر می کند و به دلیل کمبود اراضی، تصفیه خانه ها به صورت محلی دیده نشده است.
لزوم تدوین برنامه عملیاتی برای بازچرخانی آبهای سطحی
این عضو شورا با بیان اینکه باید خلاها احصا و در مورد آنها برنامه ریزی شود، عنوان کرد: طرحی در کمیسیون خدمات شهری تدوین کردیم که بتوانیم شهرداری تهران را الزام به بازچرخانی آبهای سطحی کنیم که این بازچرخانی از مواردی است که در تهران مغفول واقع شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در بارانهای سیل آسای مرداد ماه، استان تهران شاهد بیشترین میزان سیل و خسارت بود، اما این خسارت را در محدوده شهر تهران شاهد نبودیم؛ دلیل آن نیز این است که در تهران ۵۳۰ کیلومتر کانال و مسیل داریم که آب را از زیر شهر عبور می دهد، اما متاسفانه درباره دبی آبی که از زیر کانالها عبور می کند، آمار مدونی وجود ندارد؛ بر همین اساس شهرداری مکلف می شود که برنامه عملیاتی را برای بازچرخانی آبهای سطحی تدوین و متولی آن را مشخص کند.
انتهای پیام/
نظر شما