پس از ظهر جمعه ۲۵ مهر ۹۹، دکتر ایرج حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت گفت: همچنان وضعیت شیوع ویروس کرونا در تهران بسیار نگرانکننده است و به خصوص آلودگی هوا و نیز سرما باعث افزایش انتشار ویروس کرونا خواهد شد. حتما در تهران و ۴۵ شهر بسیار آلوده به ویروس کرونا نیازمند تصمیمات سختگیرانهتر محدودسازی و نیز مراعات بیشتر اصول بهداشتی هستیم.
این هشداری است که از دو هفته پیش در تهران داده شده است. به عنوان مثال مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا سه چهار روز پیش گفت: «میزان شیوع و ابتلا به کرونا در بدترین وضعیت ممکن از زمان بروز این بیماری در کشور است. در بیمارستانها اصلا جای خالی وجود ندارد، بیماران در صف بستری هستند و بیماران با حال بد و بیماری شدید و سن بالا بسیار زیاد شدهاند. برای جلوگیری از وخیمتر شدن اوضاع باید هرچه سریعتر مدارس و دانشگاهها و بسیاری از اماکن عمومی برای مدتی تعطیل شوند. در غیر این صورت شاهد بدتر شدن اوضاع و افزایش مرگ و میر کرونا در کشور خواهیم بود.»
احتمالا اوضاع بدتر شده است که حریرچی دراینباره هشدار داده. اما در راستای همین شرایط وخیم بود که معاون درمان وزیر بهداشت گفت: محدودیتهای اخیر در برخی از استانها نباید محدود به تعطیلیهای پایان ماه صفر باشد و نگرانی ما بعد از این تعطیلات بیشتر است چون خیلی از مردم برای بعد از این تعطیلات برنامهریزی کردهاند و اطلاع داریم که بعضی افراد حتی سالنهای مراسمهای عروسی را اجاره کردهاند. اگر بعد از ماه صفر، مردم بخواهند مراسم و تجمعات را که قطعا در آن شاهد انتقال بیماری هستیم را برپا کنند، شرایط به مراتب بدتر از وضعیت کنونی میشود.
به گفته قاسم جانبابایی، در حال حاضر حدود ۳۶ تا ۳۷ درصد از ظرفیت بخش مراقبتهای ویژه در کشور مربوط به بیماران کوویدـ۱۹ است: «این عدد بالاست و امیدواریم با ایجاد محدودیتها به عنوان اولین تصمیم و رعایت فاصلهگذاری و استفاده از ماسک، شاهد بهبود وضعیت بیماری در کشور باشیم.»
با این حال اوضاع تهران وخیمتر از هرجای دیگر ایران است. رئیس مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) گفته است: میزان بستریها در مقایسه با هفته گذشته دو برابر شده است. تعداد زیادی از مراجعان نیازمند بستری در بخش مراقبتهای ویژه هستند.
در همین راستا، علی ماهر، عضو ستاد مقابله با کرونا در تهران گفته: روزانه بیش از ۱۰۰ نفر در تهران بر اثر کرونا فوت میکنند و بیشتر از ۱۰۰۰ نفر بستری میشوند. بیمارستانهای تهران بیشتر از ۲ هفته دوام نمیآورد. اگر روند کرونا همینطور باقی بماند بیمارستانهای صحرایی و نیروهای غیرحرفهای وارد چرخه درمان کرونا میشوند.
و البته همه این هشدارها را نه تنها مردم جدی نگرفتند که حتی دولت که تمام ابزارهای اجرای محدودیتها را دارد هم جدی نگرفت، آنقدر که هنوز تصمیم به جریمه متخلفان پروتکلهای بهداشتی، در مرحله ابتدایی اجرا و شناسایی متولی اجرا و نظارت مانده است و از سوی دیگر پس از دستور مستقیم رهبر انقلاب، دولت تصمیم به محدودیتهای سفر به شهرهای سیاه کرونا گرفت، که آن هم نصفه و نیمه اجرا شده است.
خبرها و تصاویری که از عوارضیهای تهران و کرج منتشر میشود، خود گویای جدی نگرفتن تصمیم دولت برای محدودیت سفر است که البته از اعلام تا اجرا، ۱۲ ساعت، مهلت به مردم برای ورود و خروج به تهران و دیگر شهرهای سیاه کرونا داد.
پنجهزار تخت برای بیماران کرونا
در واکنش به این سفرها و جدی گرفتهنشدنها، مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا ضمن اسفبار خواندن شرایط کرونا در کشور گفته: وضعیت پیچیدهای را تجربه میکنیم. در شرایطی که موارد بستری و مرگ و میر ناشی از بیماری بسیار بالاست، تخت بیمارستانی هم در دسترس نیست. تاکنون چندین بار از مردم ملتمسانه خواهش کردیم برای کمک به کاهش بار بیماری برای کادر درمان و کاهش موارد بیماری سفر نروند. باز هم خواهش میکنیم در خانه بمانید تا به بهبود اوضاع کمک کنید. براساس پیشبینیها در صورتی که مردم به توصیههای بهداشتی عمل نکرده و به سفر بروند، میزان مرگ و میر میتواند تا ۲ برابر افزایش یابد.
همچنین انوشیروان محسنیبندپی، استاندار تهران گفته: ما در استان تهران ۱۴ هزار تخت بیمارستانی داریم که هماکنون ۵۰۰۰ تخت بیمارستانی پر است این عدد، عدد بزرگی برای بستریها و مبتلایان است که باید تلاش کنیم کاهش پیدا کند همچنین باید به دستورالعملهای ستاد ملی مقابله با کرونا توجه ویژه شود.
هرچند که استاندار درباره اعمال محدودیتهای بیشتر در استان تهران گفته است: «در استان محدودیتهای اعمالشده تداوم پیدا میکند و امیدواریم با تداوم آنها و انجام تستهای غربالگری اضافی در استان تهران بتوانیم شناسایی به موقع و قرنطینه را انجام دهیم.» اما سردار محمدرضا یزدی فرمانده سپاه محمد رسول الله (ص) تهران بزرگ با اشاره به اقدامات سپاه تهران در ایام شیوع ویروس کرونا گفته است: «برای مقابله با افرادی که نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی در اماکن عمومی بیتوجه هستند گروهی را با نیروی انتظامی و کادر درمانی و پزشکی تشکیل دادیم تا آنها را با امر به معروف و نهی از منکر ارشاد کرده و در صورت بیتوجهی به تذکرات و توصیهها، به دلیل رفتار پرخطر و تهدید سلامتی مردم با آنها برخورد میکنیم اما کار ارشادی در اولویت قرار داشته، بر همین اساس ماسک رایگان را در اختیار افرادی قرار میدهیم که بدون ماسک در اماکنهای عمومی حاضر شدند.»
با این حال اوضاع در تهران همچنان وخیم است و ظاهرا وخیم پیش میرود و برخی تحلیلگران احتمال میدهند این شرایط بتواند سیستم درمانی تهران را حتی در آستانه فروپاشی پیشش ببرد. اتفاقی که در اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹ در استانهای قم، گیلان، مازندران، مرکزی و بخشی از اصفهان افتاد. مشابه شرایطی که در خرداد، برای مشهد وجود داشت.
اما سعیدرضا مهرپور، رئیس بیمارستان شریعتی تهران، یکی از مهمترین و بزرگترین بیمارستانهای دولتی تهران، در صفحه اینستاگرامش خبر از تغییراتی در بیمارستان شریعتی داده است: «تهران زیرِ سنگین ترین حمله اپیدمیِ کوروناست؛ امروز، جمعه بیست و پنج مهرماه، در خطِ مقدمِ مبارزه، مجبور به تغییرِ آرایشِ بخشهای بیمارستان شدیم؛ تا بتوانیم به مقاومتِ خود ادامه دهیم... ما سرسخت تر از آنیم که تسلیم شویم.»
وضعیت، بدتر از اسفند
پیگیریهای همشهریآنلاین نشان میدهد بیمارستان شریعتی تعدادی از بیماران بخشهای غیراورژانسی خود را ترخیص کرده است تا تخت برای بیماران کرونا خالی شود. همچنین تمام کادر درمانی که در مرخصی بودند را فراخوان فوری زده است. این اتفاق در دو پیک گذشته برای دیگر بیمارستانهای تهران هم افتاده بود. به عنوان مثال بیمارستان رازی که اختصاص به بیماریهای پوستی دارد، بلافاصله تغییر فاز عملیاتی داد و به بیمارستان کرونا بدل شد. در مجتمع بیمارستانی امام خمینی هم چنین اتفاقی برای چند بیمارستان افتاد. همچنین از میانه پیک دوم چند بیمارستان خصوصی تهران هم به سانتر کرونا بدل شدهاند. اینها علاوه بر ورود جدی مراکز درمانی نیروهای مسلح به پذیرش و درمان بیماری کروناست که هفته پیش و با دستوری رهبری اتفاق افتاد.
مهرپور، رئیس بیمارستان شریعتی تهران درباره اختصاص ظرفیت بیشتری از بیمارستان شریعتی به بیماران کرونا به همشهریآنلاین میگوید: «برخی از بیمارانی که بستری شده بودند برای عمل های دیگر، ترخیص شدهاند و تقریبا نیمی از بیمارستان به بیماران کرونا اختصاص پیدا کرده است.»
بیمارستان شریعتی حدود ۷۰۰ تخت درمانی وجود دارد که با توجه به سخنان رئیس بیمارستان شریعتی، حدود ۳۵۰ بیمار کرونا در این بیمارستان بستری هستند. به گفته او برای عمل های جراحی اورژانسی، داخلی و بیماران سرطانی باید خدمت رسانی همچنان انجام شود.
رئیس بیمارستان شریعتی تهران تحلیلهایی که درباره احتمال ناکامی سیستم درمانی تهران در برابر پیک سوم کرونا را رد میکند: «امیدواریم این مرحله را با موفقیت سپری کنیم.» مهرپور همچنین درباره شدت بیماری کرونا و تفاوت با دو موج قبلی در اسفند ۹۸ و پایان بهار و ابتدای تابستان ۹۹ میگوید: «فعلا شرایط نسبت به اسفند و خرداد سختتر است.»
او درباره وضعیت مراجعه و پذیرش بیماران کرونا و مقایسه با شرایطی که در بیمارستان مسیحدانشوری برای بیماران منتظر تخت خالی مثل اکسیژن گرفتن در پارکینگ و راهروها، میافتد، گفت: «فعلا پذیرش در بیمارستان شریعتی انجام میشود.»
نظر شما