به گزارش خبرنگار اجتماعی شهر ، تهران، شهر پُرآوازهای است که بیش از ۹ میلیون جمعیت را در خود جای داده و شاید افراد بسیاری رویای زندگی در این کلانشهر را در سر میپرورانند!
اما در کنار همه امکانات و ویژگیهای مطلوب، تهران با فهرست عریضی از مشکلات مواجه است که آلودگی هوا، ترافیک، فرسودگی و کمبود ناوگان حمل و نقل عمومی در صدر آن قرار دارد.
در این بین توسعه، نوسازی و برقیسازی حمل و نقل عمومی را میتوان یک راه حل طلایی تلقی کرد که ضمن کمک به سهولت در تردد شهروندان، منجر به کاهش ترافیک و آلودگی هم میشود.
در حال حاضر تهران ۹ خط بیآرتی، بیش از ۲۰۰ خط عادی اتوبوس، حدود ۳۰۰۰ اتوبوس فعال، حدود ۳۰۰ کیلومتر خط مترو و ۱۵۹ ایستگاه و حدود ۸۰ هزار تاکسی دارد اما ظرفیت فعلی جوابگوی نیاز تهرانیها و جمعیت قابل توجهی که به صورت روزانه مهمان این کلانشهر هستند، نیست چرا که نیمی از تاکسیها فرسوده هستند و دستکم به ۶۰۰۰ دستگاه اتوبوس و ۱۵۰۰ واگن مترو نیاز است.
البته شهروندان به خاطر دارند که بخش زیادی از عقبماندگیها و پسرفت حوزه حمل و نقل عمومی در دورهای که اصلاحطلبان مدیریت شهر تهران را در سالهای ۹۶ تا ۱۴۰۰ بر عهده داشتند، رخ داد و مسئولان دوره فعلی تلاش زیادی برای بهبود اوضاع حمل و نقل عمومی کردند.
بر همین اساس در ۳۳ ماه گذشته ۱۹ ایستگاه مترو به بهرهبرداری رسید و احداث خطوط ۸، ۹، ۱۰ و ۱۱ مترو نیز آغاز شد؛ در حوزه اتوبوسرانی نیز ۸۲۶ اتوبوس تازهنفس و نو وارد ناوگان و ۴۲۸ دستگاه اتوبوس بخش خصوصی و ملکی شهرداری، اورهال شد علاوه بر این بیش از ۷۰۰۰ دستگاه تاکسی نیز نوسازی شد که وضعیتامیدوارکنندهای را برای شهروندان رقم زد.
نقطه عطف حوزه حمل و نقل عمومی تهران
اما یکی دیگر از اقداماتی که میتوان از آن به عنوان "نقطه عطف در حوزه حمل و نقل عمومی تهران" یاد کرد، عقد قرارداد شهرداری تهران با کشور چین است، قراردادی که در صورت تحقق آن میتوان بخش زیادی از مشکلات این حوزه و نارضایتیهای شهروندان را برطرف کرد.
بر این اساس، ۲۵۰۰ دستگاه اتوبوس ۱۲ متری، ۲۵۰۰۰ دستگاه تاکسی سدان برقی، ۲۵۰۰ دستگاه تاکسی شاسیبلند (suv)، ۱۰ هزار دستگاه ون و ۱۵۰ هزار دستگاه موتورسیکلت برقی با پشتیبانی مالی چین خریداری میشود.
اما اهمیت و ضرورت این قرارداد و تغییراتی که میتواند در حمل و نقل عمومی ایجاد کند زمانی بیشتر درک میشود که نظرات، سختیها و نارضایتی شهروندانی که مسافر همیشگی این حوزه هستند را شنیده باشیم؛ به همین دلیل به سراغ اقشار مختلف شهروندان تهرانی رفتیم تا نظرات آنها درباره قرارداد بزگ شهرداری تهران با چین در حوزه حمل و نقل عمومی تهران را جویا شویم ...
مهتاب دختر جوانی که ۳ روز در هفته از ون و مترو برای ترددهای درون شهری استفاده میکند به خبرنگار تسنیم میگوید: آنچه در مترو آزاردهنده است، ازدحام جمعیت و آنچه در استفاده از ونها آزاردهنده است، فرسودگی آنهاست! این در حالی است که ترافیک سرسامآوری که همیشه در خیابانهای تهران وجود دارد هم، من را برای استفاده از خودروی شخصی منصرف میکند؛ در این شرایط تنها چیزی که میتواند رضایت من به عنوان یک شهروند را جلب کند، تغییر و تحول اساسی در حمل و نقل عمومی است.
وی که جزء افرادی است که از جزئیات قرارداد شهرداری تهران با چین اطلاعی ندارد، میگوید: درباره این قرارداد چیزهایی شنیده بودم اما از جزئیات آن اطلاعی نداشتم! اگر طبق آنچه گفتید این قراداد به ثمر برسد عالی میشود! نه تنها چهره شهر تغییر میکند بلکه بعد از سالها با یک نفس راحت و با دغدغه کمتر از این وسایل استفاده میکنم.
رشیدی، مرد جوانی که هر روز از بلوار فردوس در منطقه ۵ تا بازار تهران را با تاکسی و مترو تردد میکند هم به خبرنگار تسنیم میگوید: متروی تهران نسبت به متروی برخی کشورها از جمله تورنتو و پاریس که آنها را از نزدیک دیدهام وضعیت بهتری از لحاظ تمیزی، سازه ایستگاهها و قیمت بلیت دارد اما با توجه به حجم مسافرانی که روزانه از مترو و حتی تاکسی استفاده میکنند، افزایش ناوگان و نوسازی آن یک ضرورت است.
وی میگوید: مسئولان زمانی متوجه حرف شهروندان خواهند شد که گاهی سوار مترو، لابهلای جمعیت مسافران گرفتار شوند و ببینند چقدر وقتِ مسافران در انتظار ورود قطار بهایستگاهها میگذرد، چقدر نقص فنی در قطارها رخ میدهد؛ یا گاهی از تاکسی استفاده کنند تا ببینند چقدر سوار تاکسیهای فرسوده و نالان شدن و گرما کشیدن در آنها ناخوشایند است.
قرارداد شهرداری با چین، نشان دهنده جسارت مدیران شهری
رشیدی هم که جزو شهروندان تهرانی است که از جزئیات قرارداد شهرداری با چین بیاطلاع است، در ادامه میگوید: تغییر برای این کلانشهر واجب و لازم است، قراردادی که به آن اشاره کردید جسارت مدیران شهری را نشان میدهد که برای بهبود زندگی مردم این شهر اقدام کردهاند، بدون شک محقق شدن آن برای شهروندانامیدواری زیادی ایجاد خواهد کرد.
حمید دانشجوی جوانی که ۴ روز در هفته از اتوبوس استفاده میکند و یکی از منتقدین وضعیت ناوگان حمل و نقل عمومی تهران است، به خبرنگار تسنیم میگوید: مسیر من از آزادی تا دانشگاه علوم و تحقیقات است اما همیشه از خرابی سیستم سرمایش و گرمایش اتوبوسها و زمان زیادی که برای ورود بهایستگاه و شروع به حرکت اتوبوسها باید صرف کنم گلایه دارم.
وی میگوید: همیشه دلیل این وضعیت فرسودگی اتوبوسها و کمبود ناوگان اعلام شده به همین دلیل همه امید من و برخی دیگر از افرادی که با آنها هممسیر هستم این است که اقدامات شهرداری تهران نتیجه بخش باشد و با به ثمر رسیدن قرارداد شهرداری با چین و تولیدکنندگان داخلی، بالاخره این مشکلات به حداقل ممکن برسد و شاهد بهبود خدماترسانی اتوبوسرانی باشیم البته امیدوارم این اقدامات قبل از فارغ التحصیلی ما به نتیجه برسد!
حمید در ادامه میگوید: نوسازی، برقیسازی و افزایش تعداد اتوبوسها تأثیر مستقیمی در آرامش و رفاه شهروندان هنگام ترددهای درونشهری دارد و باعث صرفهجویی در مدت زمان سفر آنها میشود.
مرد میانسالی که هر روز از پرند مهمان شهر تهران میشود نیز به تسنیم میگوید: من هر روز از پرند تا صادقیه را با اتوبوس طی میکنم، اکثر اوقات اتوبوسها کولر ندارند و اکثراً هم فرسوده هستند اما مشکل فقط این دو مورد نیست، تأخیر آنها در ورود بهایستگاه و صرف زمان زیاد برای شروع به حرکت مشکل جدیتری برای ما محسوب میشود.
وی ادامه میدهد: یک اتوبوس سرحال در این خط دیده نمیشود و علت معطلی مسافران در این مسیر کمبود اتوبوس اعلام میشود اما قرارداد شهرداری با چین و اقدامات مدیران شهری برای بهبود وضعیت این حوزه، دلخوشی زیادی برای مسافران سختی کشیدهای چون ماست که مجبوریم ساعات زیادی از عمرمان را در این اتوبوسها بگذارنیم.
مسئولان برای به سرانجام رسیدن قرارداد شهرداری تهران با چین شانه خالی نکنند!
مرد جوانی که ۳ روز در هفته از آزادی تا تهرانسر را با اتوبوس تردد میکند هم به خبرنگار تسنیم میگوید: وقتی از اتوبوسهای این مسیر استفاده میکنم، احساس میکنم سوار پیکانهای دهه ۵۰ شدهام! با شنیدن صدای موتور و مشاهده فرسودگی اتوبوسها احساس ناامنی میکنم اما چارهای جز استفاده از این ناوگان فرسوده را ندارم چون هزینههای زندگی کفاف استفاده از تاکسی های خطی یا اینترنتی را نمیدهد.
وی میگوید: فقط از ته دل آرزو دارم مسئولان دولتی برای به سرانجام رسیدن قراردادی که شهرداری با چین امضا کرده، شانه خالی نکنند و تا آخر برای به نتیجه رسیدن آن همراه مدیران شهری باشند. مردم چیزی جز این خدمات انتظار ندارند اما اگر این موضوع وارد کشمکشهای سیاسی شود یا با اهمال مسئولان، اشکالی در روند اجرای آن ایجاد شود، مردم به شدت از اعتماد به آنها ناامید خواهند شد.
این مرد جوان میگوید: متأسفانه مسافران حداقل ۲۰ دقیقه منتظر ورود اتوبوس بهایستگاه میشوند و بعد از آن دست کم باید ۱۵ دقیقه منتظر باشند تا تعداد مسافران اتوبوس زیاد شود و راننده شروع به حرکت کند. ما از مردم سایر کشورها که با راحتی و در آرامش از حمل و نقل عمومی استفاده میکنند چه کم داریم؟ چرا نباید از اتوبوس، تاکسی و قطارهای سالم، به روز و زیاد بهرهمند باشیم؟ من فکر میکنم تحقق این وضعیت فقط به همت و همکاری مسئولان بستگی دارد.
فرسودگی و کمبود ناوگان حمل و نقل عمومی، حرف مشترک مردم و مسئولان
بسیاری از شهروندان دیگر که مجال بیان اظهارت آنها نبود نیز حرف و گلایه هایشان از همین جنس است؛ کمبود ناوگان اتوبوس، مترو و تاکسی و فرسودگی آنها، دردی است که سال هاست با آن دست و پنجه نرم می کنند.
در این بین مسئولان شهری نیز بارها به این زخمهای کهنه اشاره کردهاند و حالا این مشکلات به حرف مشترک مردم و مسئولان تبدیل شده است اما آنچه میتواند مایه امیدواری برای شهروندان باشد، به سرانجام رسیدن برنامه و اقداماتی است که در راستای بهبود این حوزه در دستور کار مدیران شهری و دولت قرار گرفته است.
اما همانطور که نونوار شدن اتوبوسها، تاکسیها و واگنهای مترو روزنه امیدی برای زندگی بهترِ مردم در این کلانشهر است، کوچکترین سنگاندازی و کوتاهی در به سرانجام رسیدن این قرارداد بزرگ و تاریخی که به نوعی طی کردن مسیر چندین ساله در زمانی کوتاه است، چیزی جز "دشمنی با مردم" تعریف نمیشود.
سنگاندازی در قرارداد شهرداری تهران ـ چین یعنی دشمنی با مردم
ابوالفضل قناعتی؛ کارشناس مدیریت شهری و عضو اسبق شورای شهر تهران معتقد است، افرادی که در به سرانجام رسیدن این قرارداد سنگاندازی و مانعتراشی میکنند، روبهروی مردم استادهاند و با مردم دشمنی میکنند چراکه نتیجه این قرارداد به رفع نیاز مردم کمک میکند.
وی به خبرنگار تسنیم میگوید: همه کسانی که دلسوز مردم هستند، از هر جریانی که میخواهند باشند، به خاطر رضای خدا و مردم در کنار شهردار قرار بگیرند تا معضلی که ممکن است در آینده بدتر شود، برطرف شود.
علیرضا نادعلی؛ سخنگوی شورای شهر تهران نیز درباره این قرارداد میگوید: خوشبختانه کارهای اجرایی این قرارداد در حال انجام است اما امیدواریم هر فردی که به عنوان رئیس جمهوری تعیین میشود نیز هماهنگی و همکاری را در پیروی از شهید رئیسی داشته باشد تا مردم تهران بتوانند از بهبود وضعیت حمل و نقل عمومی بهرهمند شوند.
وی ادامه می دهد: در بسیاری از شهرهای دنیا اقشار مرفه و متوسط جامعه نیز از حمل و نقل عمومی استفاده میکنند اما در تهران به دلیل کافی نبودن زیرساختها شرایط اینطور نیست و بسیاری از استفاده کنندگان حمل و نقل عمومی اقشار ضعیف جامعه هستند بنابراین اگر کمکی به محقق شدن قرارداد شهرداری تهران با چین یا توسعه حمل و نقل عمومی کنیم مستقیماً با این قشر از جامعه کمک کردهایم.
حال که با حمایت شهیدِ جمهور آیتالله سید ابراهیم رئیسی، همکاری وزارت کشور، وزارت صمت، بانک مرکزی، شورای شهر تهران و پیگیری شهرداری تهران زمینه کمک به حل یکی از معضلات شهر تهران فراهم شده این انتظار وجود دارد که نه تنها حمایت تمامقد مسئولان از این اقدامات تداوم داشته باشد بلکه با تدبیر و درایت مانع سنگاندازی و ممانعت از به سرانجام رسیدن این قرارداد تاریخی باشند تا آیندگان از آنها به نیکی یاد کنند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/
نظر شما