۷ آبان ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۳
کد خبر: 5748
کرونا ۳۵۰۰ شاغل سرای محلات را بیکار کرد

شهر: رئیس ستاد ساماندهی مشارکت اجتماعی در محلات تهران گفت: حدود ۳ هزار و ۵۰۰ نفر در مجموعه سراهای محله شغل تمام وقت و پاره وقت داشتند و از این محل ارتزاق می کردند که با توجه به کرونا و از دست دادن درآمد، این عده بدون شغل شده و به شدت آسیب دیده اند و هنوز نتوانستیم به ساز و کار جبرانی برای این افراد برسیم.

مهدی شیرزاد، رئیس ستاد ساماندهی مشارکت اجتماعی در محلات تهران در گفتگو با خبرنگار شهر درباره محله محوری در شهرداری تهران گفت: زیست روزمره شهروندان در محلات اتفاق می افتد چه در محل کار و چه زندگی. هر شهروندی در طول روز ساعت های زیادی را در یکی از محلات شهر تهران سپری می کند و طبعا این کالبد و محیطی که در طول روز در آن نفس می کشد روی زندگی روزمره و سلامت جسم و جان او تأثیر می گذارد.

او ادامه داد: اگر محل یک شهروندی در منطقه آلوده به لحاظ آلودگی هوا یا آلودگی صوتی و ... باشد فارغ از اینکه محل سکونت او می تواند جای دیگری باشد، حضور در چنین محلی روی شرایط روحی و روانی او تأثیر خواهد گذاشت.

شیرزاد گفت: رویکرد محله محوری تا حد زیادی به این موضوع توجه دارد و قائل به این است که مگا پروژه هایی که در گذشته اجرا شده است، بخشی از زندگی روزمره شهروندان را به خود اختصاص می دهد ولی شاید بخش بزرگ تری از ساعات طول روز کمتر مورد توجه قرار گرفته است و تلاش در رویکرد محله محوری این بوده است که به این بخش بزرگ تر توجه شود. به جای اینکه بودجه های عمرانی را صرف پروژه هایی مانند پل صدر یا تونل نیایش بکنیم، این بودجه را در سطح خرد محله ای هزینه کنیم و صرف پروژه هایی که احتمالا رضایت بیشتری برای ساکنان محلات دارد بشود.

او ادامه داد: رویکرد حاکم بر این موضوع این بوده است که تلاش شود این کار با مشارکت مردم محلی اتفاق بیافتد. در تعریف پروژه خواسته ها، مطالبات و دغدغه های ساکنان محلات مدنظر قرار بگیرد. به خصوص بعد از ابلاغ دستورالعمل آقای شهردار درخصوص پروژه های توسعه محلات، در این جهت گیری تلاش شده است که این نگاه به همه مناطق تسری پیدا کند و در سطح محلات اجرایی شود.

شیرزاد با بیان اینکه گام های خوبی در این مسیر برداشته شده است، گفت: با توجه به اینکه این نگاه، نگاه نویی به موضوع محله و محله محوری بوده است قدری طبیعی است که جا انداختن این گفتمان در بدو امر زمان بر است. باید بتوانیم سازمان شهرداری را متناسب با این رویکرد تطبیق کنیم تا بتوانیم یک چنین ایده ای را اجرا کنیم.

او توضیح داد: با همتی که معاونت برنامه ریزی داشته و هماهنگی و همکاری بین بقیه معاونت های تخصصی در این مسأله بوده است در مجموع این رویکرد در دست اقدام و رو به جلو است. البته مسائل و محدودیت های اجرایی جدی بر سر راه وجود داشته است. یکی از سخت ترین و تلخ ترین برای ما در حوزه اجتماعی شرایطی است که متأثر از کرونا ایجاد شده است و خیلی از پروژه ها که نیازمند تسهیل گری و جلب مشارکت و گفتگوی با مردم است دچار چالش و مشکل است چون نمی تواتیم از مردم انتظار حضور داشته باشیم.

رئیس ستاد ساماندهی مشارکت اجتماعی در محلات تهران در پاسخ به این سوال که آیا رویکرد محله محوری توانسته است در موضوعات مانند کرونا در مشارکت عمومی شهروندان نقشی ایفا کند، بیان کرد: در موضوع کرونا تحت فرماندهی سازمان بحران کار کرده ایم و اختیارات شهردار تهران به رئیس سازمان مدیریت بحران شهرداری تهران تفویض شده بود که ذیل این موضوع کارگروه هایی تشکیل شد و این کارگروه ها فعالیت های مختلفی را پی گرفتند. یکی از کارگروه ها مربوط به جلب مشارکت مردمی بود که از ستاد سمن ها و ستاد شورایاری ها در این کارگروه عضو بودند.

او ادامه داد: با توجه به اینکه شورایاری ها به عنوان بازوی نظارتی و مشورتی شورای شهر محسوب می شدند یکی از خروجی های این کارگروه یک چک لیست نظارتی در خصوص نحوه ضد عفونی اماکن و معابر بود که تا حد زیادی کار نظارت بر این موضوع در سطح خرد محلی به شورایاری ها سپرده شده بود.

شیرزاد گفت: از سوی دیگر شورایاری ها از محل بودجه ای که ستاد هماهنگی شورایاری ها در اختیار آنها قرار می داد در ماه های فروردین و اردیبهشت فعالیت هایی را تعریف کرده بودند و بسته هایی را برای افراد بی بضاعت فراهم کردند. در مجموع با توجه به طولانی شدن مسأله کرونا این فعالیت ها تا حدودی کم رنگ تر شده است. امیدواریم با جلسه ای که اخیرا در خدمت رهبری برگزار شد شاهد تحرکات بیشتری در سطح محلات باشیم.

او در پاسخ به این سوال آیا کمبود بودجه شهرداری باعث توقف اقدامات در این حوزه شده است، گفت: به شدت در بحث بودجه دچار چالش هستیم. شهرداری تنها نهادی است که زیر ساختی به نام سرای محله دارد. در همین موضوع کرونا در طرح غربالگری که وزارت بهداشت انجام می داد، همکاران ما در خانه های سلامت که در سراهای محله مستقر هستند کمک شایانی به وزارت بهداشت داشتند.

شیرزاد با اشاره به اینکه در شهر تهران اطلاعات  حدود ۷۰ درصد جمعیت در سامانه های وزارت بهداشت وجود نداشت، بیان کرد: با طرح غربالگری این اطلاعات برای وزارت بهداشت در حد مطلوبی تکمیل شد. زیرساختی بوده است که در موضوع کرونا خیلی به کمک شهر آمده است و حتی در زمانی که سپاه و بسیج هم به میدان آمدند در خیلی از مناطق تکیه گاه همین سراهای محلات بوده است و تمرکز کانونی فعالیت ها حول سراهای محلات بوده است.

شیرازد گفت: هزینه های این اقدام در جایی دیده نشده است. گفته شده که سراهای محلات باید خودگردان باشند و به دلیل شرایط کرونایی خود ما سرای محلات را از خیلی فعالیت هایی که قبلا برای آنها درآمدزا بوده است منع کرده ایم. در عین حال از زیر ساخت بدون اینکه هزینه های آن را تأمین کنیم در مبارزه با کرونا استفاده کرده ایم.

او توضیح داد: جمعیت قابل توجهی از این مجموعه که حدود ۳ هزار و ۵۰۰ نفر هستند از مجموعه سراهای محله ارتزاق می کردند و شغل تمام وقت و پاره وقت داشتند که به شدت آسیب دیده اند و هنوز نتوانستیم به ساز و کار جبرانی برای این افراد برسیم. نه گروه ضعیفی هستند که بسته حمایتی به آنها واگذار شود نه کسانی هستند که بدون این درآمد بی آسیب بمانند. نه مستمری بگیر کمیته امداد و بهزیستی هستند و نه شرایطشان طوری است که زندگی آنها آسیب نبیند. رایزنی های زیادی در این باره کرده ایم و امیدواریم با هماهنگی با معاونان شهردار به خصوص بعد از تأکیدات مقام معظم رهبری به این موضوع رسیدگی شود.

خبرنگار: سمیرا امیرچخماقی

۷ آبان ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۳
کد خبر: 5748

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 0 =