کتاب صد سال عکاسی در جستجویی بزرگ به نام تهران

شهر: کتاب «صد سال عکاسی مناظر شهری در تهران» تألیف مهدی وثوق‌نیا یکی از کتاب‌های این مجموعه است که تهران را از طریق منظره شهری آن در بازه زمانی ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ شمسی بررسی می‌کند.

به گزارش شهر، انتشارات علمی و فرهنگی با همکاری مرکز ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری تهران، ۶ عنوان کتاب از مجموعه «کتب سده» را ذیل موضوع «تهران از منظر هنرمندان» رونمایی می‌کند. کتاب صد سال عکاسی مناظر شهری در تهران تألیف مهدی وثوق‌نیا یکی از کتاب‌های این مجموعه است که تهران را از طریق منظره شهری آن در بازه زمانی ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ شمسی بررسی می‌کند. این کتاب ۲۱۱ صفحه و در قطع خشتی، آبان ۱۳۹۹ منتشر شده است.

در همین رابطه؛ مهدی وثوق‌نیا، نویسنده کتاب «صد سال عکاسی مناظر شهری در تهران»  در گفتگو با شهر، با بیان اینکه بهترین گزینه برای پرداختن به تاریخ تهران پیگیری مناظر شهری آن است، افزود: یعنی چگونه منظره تغییر یافته تهران، می‌تواند تاریخ را در دل خود بررسی کند.

او در ادامه بیان کرد: پس از چند سال فعالیت در زمینه عکاسی مناظر شهری و انتشار دو کتاب تحت عنوان «انزلی» و «پامنار»، توجه‌ام به شاخه عکاسی بیشتر جلب شد.

به گفته وثوق‌نیا؛ یکی از مهمترین شاخه‌های عکاسی، در دنیای معاصر عکاسی از منظره شهر به حساب می‌آید که در نیمه دوم قرن نوزدهم شهرهایی نظیر نیویورک در آمریکا و پاریس و لندن در اروپا بیشتر  مورد عکاسی قرار گرفتند.

نویسنده این کتاب با تأکید بر اینکه «چگونه عکاسی می‌تواند زمان را به ما نشان دهد»، یکی از هدف‌های کتاب «صد سال عکاسی مناظر شهری در تهران» است، گفت: عکاسی هنری است که تغییرات را در قالب گذشت زمان به ببیننده یادآوری می‌کند.

او یکی از مهم‌ترین مسائل در گردآوری کتاب صد سال عکاسی را نمای فیزیکی شهر ذکر کرد و توضیح داد: در در عکس‌های این کتاب گاه مناظر شهری به مناظر اجتماعی نیز تبدیل شدند و ردِ دوره تاریخی و اجتماعی پایتخت را می‌شود در آنها بررسی کرد.

نویسنده کتاب مذکور با طرح این پرسش که چگونه می‌توان تهران را در یک سده اخیر با عکاسی پیگیری کرد، گفت: در کتاب صد سال عکاسی مناظر شهری در تهران، عکس‌هایی از پرتره و نماهای داخلی وجود ندارد و تنها مناظر شهری که نشان دهنده تاریخ و اتفاقات این شهر باشند حضور دارند. در این کتاب ضمن انتخاب از میان آثار عکاسان بر نگاه شخصی هر عکاس به شهر تهران تأکید شده است. هر عکاس شرایط زیسته خود را به نمایش درآورده است. کتاب صد سال عکاسی مناظر شهری در تهران در ستایش و نشان دادن جذابیت‌های تهران نیست بلکه در واکاوی و جستجویی بزرگ به نام تهران است.

وثوق‌نیا در متن پشت جلد این کتاب آورده است:

«تهران امروز کلان‌شهری چندپاره است که با جمعیتی میلیونی، فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌های بسیاری را در خود جای داده است. در حدود یک سده پیش اما تهران شهری کوچک با جمعیتی محدود بود که رویای تغییر را در سر می‌پروراند. بخشی از آنچه در صد سال اخیر بر سر تهران رفته است را می‌توان در عکس‌های این شهر جستجو کرد. در این ‌میان عکس‌های مناظر شهری تهران با تمرکز بر کالبد شهر می‌توانند علاوه بر تغییرات شکلی آن، نمایان‌کننده‌ی تغییرات جمعیتی، گرایش‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ساکنان آن باشند. علی‌رغم توجه عکاسان به ‌این شاخه از عکاسی تاکنون کتاب‌های عکس تهران بیشتر بر بازنمایی زیبایی‌ها و جنبه‌های توریستی این شهر متمرکز بوده و نگاه شخصی عکاسان کمتر مجال نمایش یافته است. از این‌رو کتاب پیش‌رو مجموعه‌عکسی از چشم‌اندازهای شهری تهران در قرن اخیر است که از میان آثار صد عکاس ایرانی گردآوری شده است و می‌کوشد تا با کنار هم گذاشتن بخشی از تصاویر شهری تهران به روایتی نو در این آثار دست ‌یابد. در این مسیر آشنایی مختصر با پیشینه‌ی عکاسان و پیگیری نگاه عینی و گاه بازنمایی‌های ذهنی آنان نیز مد نظر بوده است.»

عکاسانی که آثارشان در این کتاب به نمایش درآمده عبارت اند از (به‌ترتیب تاریخ عکس‌های کتاب از ۱۳۹۹ تا ۱۳۰۳):

مهری رحیم‌زاده. آرمان استپانیان. پویا کاظمی. حامد یغمائیان. مهدی خندان. امیر علیمی. فرهاد منطق. فریدون بابا احمدی. عطا نوین. هادی خراسانی. آرش کریمی. زهرا رضی. کیانا فرهودی  . حسین داودی. رضا یاوری. یحیی دهقانپور. سروش نعیمی‌ذاکر. مهدی عبدالکریمی. گلناز زیبنده‌خو. پویا شاه حیدری. آیدا نخلبند. حسین گُلیار. کاوه سجودی. علیرضا فانی. عباس کوثری. علیرضا زنگی‌آبادی. مینا نبئی. مهدی قاسمی. مهرداد نراقی. محسن شاهمردی. محسن یزدی‌پور. کورش ادیم. غزاله رضائی. نیوشا توکلیان. مزدک عیاری. بهروز مهری. ساسان ابری. هستی ظهیری. مرضیه رشیدی. تهمینه منزوی. آتیه نوری. هوفر حقیقی. پولاد حقیقی. آرش فایض. مهرداد افسری. نجف شکری. امین طلاچیان. مهران مهاجر. محمدرضا میرزایی. بهنام صدیقی. سیاوش نقشبندی. سیف اله صمدیان. بهمن جلالی. رضا سیدپایداری. محبوبه کرملی. دادبه بصیر. مجید کورنگ بهشتی. احمد عالی. پیمان هوشمندزاده. بهمن مرادی جورابی. حسین بهرامی. مجید بختیاری‌وفا. مهدی درخواه. شهریار توکلی. ابراهیم خادم بیات. اسماعیل داوری. مسعود اسکندری خویی. مرتضی نیکوبذل. محمود مروتی. بابک بصیر. اسعد نقشبندی. نادر داوودی. عباس مرادی جورابی. شاهرخ جعفری. فاطمه طائب. فاطمه تعمیدی. جاسم غضبان‌پور. ساسان مؤیدی. عزیز ساعتی. محمد غفوری. فرهاد فخریان. کامران عدل. نصرالله کسرائیان. کامران شیردل. محمود کلاری. رعنا جوادی. کاوه گلستان. هنگامه گلستان. افشین بختیار. نورالدین نظمی لاچین‌زاده. گودرز اسعد بختیاری. نیکول فریدنی. فرخ خادم. غلامحسین ملک‌عراقی. سید محمود پاکزاد. علی خادم. بارون واهان ترپانچیان. محمد پروین. آنتوان سوریوگین. محمدجعفر خادم.

خبرنگار: ملیکا هاشمی

۲۶ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۷
کد خبر: 6250

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 14 =