جشنواره خشت بهشت؛ از ایده تا ابتکار

جشنواره «خشت بهشت» با هدف همگرایی، تبادل تجربه و شناسایی اقدامات نوآورانه در حوزه خدمات شهری تهران شکل گرفته است.

به گزارش خبرنگار شهر؛ جشنواره «خشت بهشت» با هدف همگرایی، تبادل تجربه و شناسایی اقدامات نوآورانه در حوزه خدمات شهری تهران شکل گرفته است. این رویداد که به ابتکار معاونت خدمات شهری شهرداری تهران برگزار می‌شود،فرصتی است تا دستاوردهای خلاقانه، از سطح مدیریتی تا محلات، مورد ارزیابی قرار گیرند و بهترین ایده‌ها در مسیر بهبود کیفیت زندگی شهری به کار گرفته شوند.

عطایی، مشاور معاون خدمات شهری شهرداری تهران و رئیس هیئت انتخاب جشنواره خشت بهشت، که سالهادر سمت‌هایی همچون مدیرکل خدمات شهری، مدیرکلمحیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، معاون خدمات شهری و قائم‌مقام مناطق مختلف شهرداریتهران فعالیت داشته است، در این گفت‌وگو از ضرورتبرگزاری این جشنواره و تأثیر آن بر ارتقاء کیفیتخدمات شهری می‌گوید.

درباره ضرورت برگزاری جشنواره«خشت بهشت» و تفاوت آن با ارزیابی‌هایسازمانی توضیح دهید. آیا پیش از این،تجربه‌ای مشابه در حوزه خدمات شهری داشته‌اید؟

ایده این جشنواره برای اولین بار در مهر ۱۴۰۳ توسط دبیر جشنواره مطرح شد و با حمایت و استقبال ویژه معاون محترم خدمات شهری جناب آقای دکترگودرزی مواجه شد، هدف اصلی آن، ایجاد تعامل و نزدیکی فکری میان بخش‌های مختلف حوزه خدمات شهری از مدیران عالی‌رتبه گرفته تا کارکنان اجرایی در محلات مناطق ۲۲ گانه تهران بود.

در گذشته، ارزیابی‌های سازمانی به‌صورت دوره‌ایانجام می‌شدند، اما جشنواره «خشت بهشت» فراتر از یک ارزیابی ساده عمل می‌کند. این جشنواره به دنبال معرفی و تقدیر از نوآوری‌ها و اقدامات ویژه‌ای است که در ارتقای کیفیت خدمات شهری نقش داشته‌اند، چیزی که در رویه های معمول ارزیابی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد.

در مورد بخشی از سوالتان درباره تجربه مشابه بایدبگویم بعنوان کسی که در سالها در بخش های مختلف خدمات شهری حضور و فعالیت داشتم تا امروز، چنینتجربه‌ای در حوزه خدمات شهری نداشته‌ایم. اینجشنواره با ایده‌های نوآورانه‌ای همراه است که تا اینحد گسترده و تأثیرگذار نبوده‌اند. از این رو برایبرگزاری اصولی این رویداد، یک دبیرخانه تشکیل شد و افراد مختلفی در زمینه های تخصصی مربوطه عهده دار مسئولیت های مختلف شدند. تا با تدوین شاخص های ارزیابی و بررسی و کارشناسی دقیق پروژه ها و همچنین بازدیدهای میدانی از عملکرد مناطق برترین‌های خدمات شهری بشکلی عادلانه شناسایی و معرفی شوند.

جشنواره خشت بهشت؛ از ایده تا ابتکار

اقدامات نوآورانه در حوزه خدمات شهری چگونه تعریف می‌شوند؟ آیا برای شناسایی این اقدامات، معیار مشخصی در نظر گرفته شده است؟

ما در این جشنواره، به دنبال شناسایی و معرفیفعالیت‌هایی هستیم که از زمان مدیریت جدید در حوزه خدمات شهری، موجب بهبود کیفیت خدمات شهری در تهران شده‌اند. این اقدامات می‌توانند شامل بهینه‌سازی فرآیندها، استفاده از فناوری‌های نوین، بهبود تعاملات با شهروندان و افزایش بهره‌وری در مدیریت شهریباشند.

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های جشنواره این است که برخلاف رویه‌های سنتی، بدنه اجرایی حوزه خدمات شهری خود مستقیماً دستاوردهایشان را ارائه می‌دهند. در گذشته، معمولاً مدیران ارشد گزارش‌ها را ارائه می‌کردند، اما اکنون کارشناسان و مدیران میانی نیز مستقیماً در این روند مشارکت دارند. این اتفاق باعث شده که نوآوری‌های واقعی، بدون واسطه و از زبان خود مجریان مطرح شود.

ترکیب اعضای هیئت انتخاب جشنواره چگونه تعیین شده است و چهتخصص‌هایی در آن حضور دارند؟

هیئت انتخاب جشنواره نقش خود را ذیل کمیته ارزیابی جشنواره ایفا می کند که اعضای آن به پیشنهاد دبیر جشنواره و با تصویب شورای سیاستگذاری منصوب شده اند. هیئت انتخاب جشنواره از مدیران با سابقه و پیشکسوت حوزه خدمات شهری که هر یک سالها در عرصه های متنوع خدمات شهری حضور موثر داشته اند در کنار نمایندگان اداره کل خدمات شهری، اداره کل برنامه ریزی معاونت خدمات شهری و روسای بازرسی و حراست حوزه خدمات شهری تشکیل شده است. 

هر جشنواره ای ذینفعان و مشارکت کنندگانی دارد که به برگزاری آن معنا میبخشند. مخاطبان و ذینفعان جشنواره خشت بهشت چه افراد و ارگان هایی هستند؟

یکی از ویژگی‌های مهم این جشنواره، مشارکتطیف گسترده‌ای از مدیران حوزه خدمات شهری در سطوح مختلف سازمانی است. شهرداران و معاونی نخدمات شهری مناطق، روسای ادارات تابعه معاونتهای خدمات شهری، شهرداران نواحی، مدیران میانی و کارشناسان در رسته مناطق و سازمان ها ، شرکت ها و ادارات کل تابعه حوزه معاونت خدمات شهری در رسته های ستادی از مشارکت کنندگان این جشنواره هستند.

البته باید به این نکته اشاره کرد که دینفع اصلی جشنواره، شهروندان تهران هستند که عملکرد بهتر و شایسته تر کارکنان شهرداری علی الخصوص پرسنل حوزه خدمات شهری بر کیفیت زندگی آنها موثر است. از همین رو حتی نظرات شهروندان نیز در انتخاب برترین های جشنواره تاثیرگذار است.

تا کنون از چند منطقه بازدید داشتیدو چه بازخوردی از ارزیابی های انجام شده، داشتید؟

در حال حاضر کل ۲۲ منطقه شهر تهران، در قالب ده دور بازدید پیوسته و مدون به انجام رسیدهاست. آنچه در این بازدیدها برای ما جالب و ارزشمندبود، شور و نشاطی بود که میان مدیران میانی ایجادشد. این مدیران که معمولاً کمتر فرصت ارائه مستقیمدستاوردهایشان را دارند، در این جشنواره با انگیزهبیشتری فعالیت‌های خود را ارائه می دهند.

یکی از نکات قابل توجه این بود که با نزدیک شدن به پایان سال و افزایش حجم کارهای شهری، عملکردتیم‌های اجرایی به شکل چشمگیری بهبود پیدا کردهاست. خدمات شهری در این دوره از سال به اوج خود می‌رسد و خوشبختانه تیم‌های ما توانستند این افزایشحجم کار را به خوبی مدیریت کنند.

جشنواره «خشت بهشت» به چه موضوعاتی در حوزه خدمات شهری می پردازد و چه ویژگی دارد که آن را از سایر رویدادهای مشابه متمایز می‌کند؟

بیشترین مواجهه و تعامل شهروندان با مجموعه مدیریت شهری در ارتباط با ماموریت های حوزه خدمات شهریست. لذا با توجه به اینکه پایه ریزی جشنوارهخشت بهشت با هدف بهبود خدمت رسانی به شهرونداناز طریق ایجاد انگیزه و حس رقابت میان مناطق، سازمانها و کارکنان بوده، بخش اصلی جشنواره نیز بر پایه ارزیابی عملکرد جاری و بررسی اقدامات همینحوزه ها در موضوعات رفت و روب و نگهداشت شهر ، زیباسازی، توسعه و نگهداری فضای سبز، ساماندهیمعابر و انظباط شهری، مباحث زیست محیطی، توسعه زیرساخت ها در حوزه های آتش نشانی و ایمنی، بهبودخدمات در مباحث مرتبط با آرامستانها و ارائه طرح ها و پروژه های نوآورانه در همین موضوعات استوار شده است. 

علاه بر این، جشنواره خشت بهشت دارای یکبخش‌جنبی هم هست که باید گفت در شهرداری تهران و حتی سایر نهادهای مشابه، کمتر دیده شده است، که به نظرم اتفاقی مهم، جذاب و منحصربفرد در مجموعه شهرداری تهران محسوب خواهد شد.

بعنوان آخرین سوال؛ تاثیر این جشنواره را در ارتقاء کیفیت خدمات شهریتهران را چطور ارزیابی می کنید.

جشنواره «خشت بهشت» با ایجاد فضایی برایتعامل، خلاقیت و رقابت سالم میان بخش‌های مختلف خدمات شهری، به دنبال تحول در کیفیت خدمات ارائه‌شده به شهروندان تهرانی است. این رویداد نه‌تنهابه شناسایی اقدامات نوآورانه کمک می‌کند، بلکه انگیزهمضاعفی برای کارکنان حوزه خدمات شهری ایجادکرده و فرصتی برای نمایش دستاوردهای واقعیمدیریت شهری فراهم می‌آورد.

 انتهای پیام/

۲۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۸
کد خبر: 66509

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 5 =