چرا ساختمان های حاکمیتی بدون پروانه ساخته می شوند؟

شهر: معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفت: ساختمان های حاکمیتی جهت جهت اخذ پروانه اقدام نمی کنند. ضمن آن که تصمیم دارند بیش از آنچه که در طرح های شهری در نظر گرفته شده، ساخت و ساز داشته باشند. البته علاوه بر دو موضوع یاد شده کاربری مغایر نیز از عمده تخلفات ساختمان های حاکمیتی است.

به گزارش شهر؛ به گفته مدیران شهری درصد بالایی از تخلفات ساختمانی متعلق به ساختمان های نهادهای حاکمیتی است و حتی اگر کمیسیون ماده 100 برای تخریب با جریمه این ساختمان ها رای صادر کند، امکان تخریب یا دریافت جریمه از ساخت و سازهای انجام گرفته توسط نهادهای حاکمیتی بسیار دشوار است.

عبدالرضا گلپایگانی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در گفتگو با «شهر» به تخلفات ساختمان های حاکمیتی را تشریح و تاکید کرد: نهاد دولتی جهت ساخت و سازهای خود اصول فنی را رعایت می کنند. ارگان های دولتی برای ساخت و سازهای شان از مشاور استفاده می کند.

از سوی دیگر نظام فنی و اجرایی بر سیستم آنها حاکم است و اگر پیمانکارهای پروژه های دولتی صاحب صلاحیت نباشد، بودجه ای به آن پروژه اختصاص نمی یابد. با این وجود عمده تخلف ساخت و سازهای دولتی این است که جهت دریافت پروانه اقدام نمی کنند، تصمیم دارند بیش از آنچه که در طرح های شهری در نظر گرفته شده، ساخت و ساز داشته باشند و در نهایت کاربری مغایر درخواست می کنند.

او در پاسخ به این سوال که چرا نهادهای دولتی پروانه دریافت نمی کنند؟ گفت: ریشه آنجاست که نهادهای دولتی طرح های شهری را به عنوان یک امر مقدس قلمداد نمی کنند. اگر همه بپذیرند که طرح های شهری جایگاه توزیع مصلحت همگانی است، وجدان هیچ کسی اجازه تخطی از این موضوع را نمی دهد.

ساخت و سازهای غیرمجاز در بیمارستان های تهران

او افزود: حقی برای مردم شهر تهران، ساکنین به ویژه شمال شهر پایتخت به دلیل زندگی در دامنه البرز ایجاد شده بود. دید و نگاه به البرز حق مردم شهر تهران است. اما چرا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید با ساخت بیمارستان شهدای تجریش این حق را از مردم بگیرد؟ چون می پندارد مرجع تشخیص حق این وزارتخانه است و مردم شهر تهران به بیمارستان احتیاج دارند. فکر وزارت بهداشت کاملا درست است اما چه مرجعی باید تصمیم بگیرد که این بیمارستان کجا ساخته شود؟ در تمام دنیا برای این موارد به طرح های شهری مراجعه می کند.

چرا وزارت بهداشت و درمان باید این اجازه را داشته باشد که یک بیمارستان 1000 تختخوابی را در آن نقطه از شهر بارگذاری کند؟ آیا خیابان شهرداری تجریش ظرفیت ساخت این بیمارستان را دارد؟ این پروژه را به کمیسیون ماده 100 ارجاع دادیم، به عنوان معاون شهرداری نیز اصرار می کنم که نباید اینجا بیمارستان شود ولی می گویند میلیاردها تومان هزینه ساخت این بخش از بیمارستان شده است.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به این که در بیمارستان امام خمینی (ره) نیز همین مشکل وجود دارد، گفت: ساختمان هزار تختخوابی بدون پروانه در بیمارستان امام خمینی (ره) تمام شده است. چه کسی اجازه این ساخت و ساز بدون صدور پروانه را داده است؟ کمترین نکته ای که باید به آن فکر می شد، ایجاد و افزایش ترافیک بود. اصلا خیابان های اطراف بیمارستان شهدای تجریش و امام خمینی (ره) ظرفیت ترافیکی را دارند؟

آلونک ها تخریب می شود بیمارستان ها نه

عبدالرضا گلپایگانی با بیان این که فردی در بندرعباس آلونکی بدون مجوز ساخت و شهرداری به وظیفه خود عمل کرده آن را تخریب کرد، تاکید کرد: چرا شهرداری آن آلونک را خراب می کند ولی بیمارستان شهدای تجریش نباید تخریب شود؟ مثل بیمارستان شهدای تجریش بسیار زیاد است.

شهرداری می تواند ساخت و سازهای بدون پروانه فلان وزارتخانه را به کمیسیون ماده 100 ارجاع کند. این کمیسیون نیز برای ساخت و ساز بدون پروانه «حکم تخریب» صادر می کند. اما این وهن مدیریت شهری و نظام مدیریتی کل کشور نیست؟ شهرداری باید با نهادهای حاکمیتی که وظیفه پیشتاز رعایت قوانین و مقررات بر عهده آنهاست، دست به گریبان شود؟

برگشت نظم به ساخت و سازهای نهادهای نظامی

او با اشاره به این که در نهادهای نظامی نیز این مشکل وجود داشت، افزود: خوشبختانه مقام معظم رهبری دستور اکید صادر کردند که نهادهای نظامی بدون رعایت ضوابط شهرداری و شهرسازی حق ساخت و ساز ندارند. ولی در گذشته ساخت و سازهای بی در و پیکری وجود داشت و دلایشان نیز به زعم مصالحی بنا شده بود که ممکن است مقدس باشد. اما باید چارچوبی وجود داشته باشد که این مصالح مقدس در آن چارچوب منظم شوند. این چارچوب طرح شهری بوده و نهاد مصوب کننده آن نیز دولتی است.

عبدالرضا گلپایگانی ادامه داد: در سال (99) گذشته شهرداری شاید 6هزار مورد ساخت و ساز بدون پروانه را تخریب کرده است. هر کدام از این تخریب ها حال ما را هم بهم می ریزد و فکر می کنیم چرا سرمایه مردم باید اینگونه خراب شود؟ چرا نباید موضوع طرح های شهری به عنوان یک امر مقدس قلمداد شده و به آن پایبند باشیم؟

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان این که طرح های شهری حق الناس است، گفت: هیچ جامعه مدنی نمی تواند بدون یک قرارداد اجتماعی امورات خود را پیش ببرد. افراد نباید فقط به مصلحت و منفعت حیطه خود فکر کنند و منفعت دیگران را نپذیرند. این موضوعات مصداقی از شهر فروشی است. شهر فروشی یعنی از دارایی که متعلق به همه است به نفع یک فرد، قشر و... خاص استفاده شود.

تهران شهری رویایی و بی نظیر است

عبدالرضا گلپایگانی افزود: اگر به فکر توسعه پایدار و آینده شهر هستیم باید جلوی شهرفروشی گرفته شود. به جرات می گویم که تهران ظرفیت تبدیل شدن به یکی از زیباترین شهرهای غرب آسیا را  دارد. تهران شهر رویایی و بی نظیری است اما آشفتگی های ناشی از بهره برداری بد، شهر تهران را خسته کننده می کند.

تهران پر از ارزش های زیست محیطی، زیبا، تاریخی و اجتماعی است. نباید از این موضوعات باارزش به راحتی گذر کرد. موضوعاتی مانند این که شهرری بخشی از پایتخت است و 8هزار سال سابقه سکونت دارد، کتابخانه «صاحب ابن عباد» نزدیک چشمه علی 400 شتر کتاب داشته است، یا این که می توان در زادگاه امام فخر رازی، اولین مفسر قرآن در جهان قدم زد.

ارزش های شهر به این نیست که 5 طبقه یک ساختمان 6 طبقه شود بلکه این موضوعات یاد شده نیز در مجموعه ارزش های شهر محسوب می شود. اما فروش شهر یعنی در شهری زندگی کنید که هیچ کدام از این ارزش ها را احساس نمی کنید چون عده ای شهر را محاصره کرده اند.

خبرنگار: پریسا هاشمی

۱۷ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۴
کد خبر: 10357

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 0 =