افزایش ۱۵ درصدی تفکیک در مرکز بازیافت پسماندهای شهری

شهر: ساخت مکان مربوط به MRF (مرکز تخصصی بازیافت) در منطقه ۲۲ هم اکنون در مراحل پایانی است و دستگاههای مرتبط مانند سرند، زیر سرند، فیدر و نوار نقاله هایی که قراراست در محل MRF نصب شود با همکاری مجموعه شهاب خودرو در مراحل پایانی ساخت به سر می برد و تا پایان تیرماه ۱۴۰۰ نصب این دستگاه ها شروع می شود.

به گزارش خبرنگار شهر، طبق زمان بندی و برنامه ریزی سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در راستای اهداف این سازمان برای کاهش و ساماندهی پسماند شهر تهران قرار است در ۸ پهنه سطح شهر تهران MRF (مرکز تخصصی بازیافت) هایی با مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی ایجاد شود تا مجموعه روند جمع آوری و تفکیک پسماند، گرفتن شیرابه و تبدیل کردن آن به پسماند های تر برای کمپوست با خلوص بالا به صورت مکانیزه و با شکل صنعتی بهتر در این مجموعه ها انجام شود. هر کدام از این ایستگاه ها ۳ تا ۴ منطقه را در بر می‌گیرد و پسماندهای آنها را جمع آوری و در این ایستگاه ها پردازش می کند تا پسماند خشک با کیفیت تری به آرادکوه منتقل شود.

در بین این ۸ پهنه، کار کارشناسی و شناسایی سرمایه گذار برای ایجاد ایستگاه میانی در ۴ پهنه انجام شده که یکی از آنها در منطقه ۱۳ پیشرفت قابل توجهی داشته و در منطقه ۱۵ نیز ساخت این مرکز در مراحل ابتدایی است. همچنین ایجاد MRF در منطقه ۴ در مرحله تحویل زمین و اقدامات اداری است و برای بقیه پهنه ها نیز به زودی فراخوانی برای جذب سرمایه گذار تهیه می شود. با راه اندازی این هشت پهنه عملا تغییر اصولی و جدی در حوزه مدیریت پسماند خصوصا در بحث تفکیک، گرفتن شیرابه و رعایت موضوعات زیست محیطی در سطح شهر تهران اتفاق خواهد افتاد.

۲۲ دی ماه ۱۳۹۹ بود که کلنگ احداث مرکز پردازش و بازیافت یکپارچه پسماندهای شهری در محدوده منطقه ۲۲ به زمین زده شد، مرکزی که سه منطقه ۲۲، ۲۱ و ۵  را تحت پوشش قرار می دهد. در این مرکز باظرفیت پذیرش روزانه ۸۰۰ تن زباله، از تکنولوژی روز دنیا در تفکیک استفاده خواهد شد؛ بدین صورت که شیرابه  پسماند گرفته شده و تفکیک پاک و درست انجام می شود.

علاوه بر این ماشین های بزرگی که باعث ترافیک و نشت شیرابه در سطح شهر می‌شوند جمع‌آوری شده و انتقال به شکل پاک انجام می شود. ایستگاهی با این سبک و با این سطح از تکنولوژی و پردازش برای نخستین بار است که در شهر تهران احداث می شود. پروژه ای که در آن با وجود اینکه از مشاوره های خارجی کمک گرفته شده ولی ارزبری در این باره نداشته و در واقع بومی سازی شده است.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران درباره مشکلات احتمالی انتشار بو و شیرابه ها برای اهالی و همسایه‌ها در محدوده این ایستگاه در حال حاضر گفته بود: ایستگاه قدیمی این محل بیش از ۲۴ سال است که در حال فعالیت است و یکی از انگیزه‌های برای ایجاد مراکز پاک این است که در شرایط فعلی که این کار در محل روباز و در شرایط پخش شدن شیرابه و تفکیک ناصحیح در شهر انجام می‌شود باید با تغییر وضعیت در محیط سربسته انجام و شیرابه بلافاصله با پرس هایی که در این سیستم وجود دارد گرفته و تصفیه می‌شود.

در واقع یکی از کارها در این بخش، ایجاد مرکز تصفیه است که خروجی تصفیه شده وارد اگو شهری می‌شود که توافقات آن با آب و فاضلاب نیز انجام شده است. علاوه بر این برای اطمینان بیشتر مرکز پایش بو راه اندازی می شود تا بتوانیم وضعیت را رصد کنیم.

بر اساس این گزارش، ساخت مکان مربوط به MRF هم اکنون در مراحل پایانی است و دستگاههای مرتبط مانند سرند، زیر سرند، فیدر و نوار نقاله هایی که قراراست در محل MRF نصب شود با همکاری مجموعه شهاب خودرو در مراحل پایانی ساخت به سر می برد و تا پایان تیرماه ۱۴۰۰ نصب این دستگاه ها شروع می شود و تا پایان مرداد نیز این مرکز در منطقه ۲۲ راه اندازی می شود.

با این اتفاق در مراکز ۲۲، ۲۱ و ۵ تفکیک از مبدا به صورت مدیریت یکپارچه انجام  و حدود ۱۵ درصد در حال حاضر و در یک برنامه ۵ ساله ۲۵ درصد افزایش پیدا می کند. گرفتن شیرابه و بوزدایی انجام و تصادفات جاده ای کاهش و کودکان کار و زباله گرد با این اقدام جمع آوری می شوند. مشکل شیرابه نیز با حمل ماشین های زباله دربسته در جاده حل می شود.

ایجاد مرکز پسماندهای حجیم برای نخستین بار در تهران

یکی دیگر از اقدامات جدید این دوره از مدیریت شهری ایجاد و احداث مرکز پسماندهای حجیم مانند سرشاخه، تیر و تخته و مبل است که دفن نمی شوند. به همت سازمان پسماند و منطقه ۱۸ شهرداری تهران، سایتی به این منظور راه اندازی شده که در حال فعالیت است و این مرکز پسماندها و فراورده های چوبی را تبدیل به کود گرانوله می کند که در سطح شهر مصرف می شود. همچنین از این پسماندها در تهیه فراورده های چوبی که در صنعت نئوپان مورد مصرف قرار می گیرند که این کار سهم بزرگی در دفن نشدن این پسماند و تبدیل آنها به مواد اولیه دارد.

در واقع برای اولین بار مرکز پسماند آلی و پسماندهای فضای سبز و چوبی در محدوده پارک جنگلی آزاد شهر در منطقه ۲۲  تشکیل شده که زایدات فضای سبز طی پروسه هایی به کود کمپوست با خلوص بالای ۷۰ درصد تبدیل می شود. ماده آلی که هیچ افزودنی غیرمجازی ندارد و بالاترین کیفیت کود کمپوست را دارد که بعد از فرایندهای مختلف در نهایت به کود گیاهی با کیفیت بالا تبدیل می شود. این کودهای گرانوله سازی شده، استاندارد کشاورزی دارد و در مناطق ۲۲ گانه تهران مصرف می شود.

در حال حاضر در این مرکز با احتساب کمپوست آرادکوه، حدود دو هزار و ۵۰۰ تن کود کمپوست تولید می شود که در نوع خود رکورد محسوب می شود که در یک دوره دوساله در این دوره از مدیریت شهری اتفاق افتاده است.

خبرنگار: علی سی پی

۲۶ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۹
کد خبر: 11233

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 9 =