تهران به ۷۰۰ کیلومتر مسیر شبکه روان آب نیاز دارد

شهر: تاکنون بیش از ۵۳۰ کیلومتر مسیر شبکه اصلی جمع آوری آب‌های سطحی در شهر تهران ساخته شده است که طبق طرح جامع جمع آوری آب‌های سطحی، پایتخت به ۷۰۰ کیلومتر مسیر شبکه اصلی نیاز دارد.

به گزارش شهر، شامگاه سه شنبه -۲۳ مهر ۱۳۹۹- گفتگوی تلویزیونی معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران و مدیرعامل شرکت خاکریزآب با موضوع «تبیین سیاست‌های اجرایی مدیریت شهری در حوزه تکمیل و رفع خطر از نقاط گلوگاهی شبکه مدریت آب‌های سطحی» از شبکه ۵ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد.

صفا صبوری دیلمی، معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران در این برنامه، فعالیت شهرداری را یک فعالیت شبانه روزی ذکر کرد و درباره اقدامات شهرداری در زمان بارش باران توضیح داد: به محض آغاز بارندگی در شهر تهران، معاونان و مدیران شهرداری تهران در مرکز کنترل مناطق مربوطه حضور دارند که به راحتی پیام‌ها از سامانه ۱۳۷ دریافت و به مدیران جهت حل موضوع منتقل می‌شود.

او ضمن اشاره به دو حوزه‌ معاونت خدمات شهری و معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران، افزود: این دو معاونت درباره آبگرفتگی و سیلاب انجام وظیفه می‌کنند. البته معاونت خدمات شهری سهم بیشتری در حل مشکلات دارد چرا که معاونت فنی و عمرانی در حوزه اجرا و نگهداری از زیرساخت‌ها وظیفه دارد.

صبوری دیلمی با بیان اینکه طرحی تحت عنوان «طرح جامع جمع آوری آب‌های سطحی شهر تهران» وجود دارد که بر این اساس، اقدامات آبگرفتگی و سیلاب انجام می‌شود، توضیح داد: دو شبکه جمع آوری آب‌های سطحی در این طرح وجود دارد؛ اصلی و شبکه فرعی.  شبکه فرعی شامل انهار کنار خیابان‌ها است. این شبکه بیش از ۱۰ هزار کیلومتر طول دارد.

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران در ادامه افزود: در حال حاضر ۵۳۰ کیلومتر شبکه اصلی جمع آوری آب‌های سطحی در تهران طی این چند دهه گذشته اجرا شده است. به میزان بزرگراه‌های شهر تهران، شبکه اصلی جمع آوری آب‌های سطحی در شهر وجود دارد. این شبکه اصلی به صورت کانال‌های روباز و سربسته بعضاً تا عمق ۴۰ متری هستند.

ساخت ۱۷۰ کیلومتر از شبکه اصلی آب‌های سطحی در ۱۰ سال آینده

او با تأکید براینکه طبق طرح جامع باید طول شبکه اصلی ۷۰۰ کیلومتر باشد، گفت: ۱۷۰ کیلومتر از شبکه اصلی باید طی یک برنامه بیش از ۱۰ ساله در مناطق ۲۱، ۲۲ و ۵ ساخته شود. باتوجه به اینکه شبکه‌های اصلی از وقوع سیلاب جلوگیری می‌کنند، شهرداری تهران تمام اهتمام و تلاش خود را بر این گذاشته که برنامه ساخت ۱۷۰ کیلومتر مسیر شبکه اصلی زودتر به پایان برسد. تعمیر و نگهداری این سازه هیدرولیکی (شبکه اصلی) از نظر عمرانی با حوزه فنی و عمرانی است چرا که کانال آب پس از گذشت سال‌ها دچار خوردگی و فرسایش می‌شود.

معاون شهردار تهران درباره شبکه‌ فرعی آب‌های جمع آوری سطحی، بیان کرد: شبکه‌ فرعی و مویرگی توسط مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران ساخته و به شبکه‌های اصلی متصل می‌شود اما برای طراحی، تحت نظارت معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران هستند.

افزایش اعتبارات حوزه خاکریزآب نسبت به مدیریت شهری گذشته

به گفته صبوری دیلمی؛ اعتبارات حوزه خاکریزآب در دوره مدیریت شهری فعلی نسبت به سال ۱۳۹۶ هفت برابر و ۱۳۹۴ بیش از پنج برابر افزایش یافته است. البته بخشی از این اعتبارات در گرانی مستهلک می‌شود اما سرعت اجرای عملیات عمرانی در این سه سال افزایش یافته است.

او در این برنامه تلویزیونی درباره رها کردن زباله توسط شهروندان در انهار، گفت: در خیابانی یک قوطی در جوی آب انداخته می‌شود؛ این رها شدن زباله‌ها در شبکه فرعی آب سبب گرفتگی  پس از مدتی باید زباله های رها شده در شبکه های فرعی آب، از شبکه اصلی آب در عمق ۴۰ متری خارج شود. نوروز سال گذشته آبگرفتگی در یکی از کانال‌های اصلی رخ داد که پس از تلاش‌های فراوان، یک تشک خواب از کانال با ارتفاع هفت متر بیرون آورده شد. اینگونه مسائل فرهنگی نظیر ننداختن زباله در انهار را نمی‌توان با جریمه شهروند حل کرد. شهروندان باید بدانند که هزینه جمع آوری زباله از کانال‌ها را درنهایت خودشان می‌پردازند.

رفع مشکل ۳ گلوگاه سیلابی در دستور کار امسال

صبوری دیلمی با بیان اینکه در زمان‌ بارندگی، در بیشتر نقاط دارای گرفتگی، گروه‌های مستقر رفع مشکل حضور دارند چرا که می‌دانند در صورت بارندگی شدید، گلوگاه آبگرفتگی ایجاد می‌شود، افزود: ۴۰ نقطه به نام گلوگاه‌های سیلابی در تهران شناسایی شده‌اند که اگر مشکل آن‌ها حل نشود درنهایت در زمان بارش شدید، حادثه بزرگی رخ می‌دهد. از این تعداد، ۱۰ نقطه بسیار پر خطر وجود دارد که از سال گذشته تخریب و حذف سه گلوگاه انجام شده است. درحال حاضر حذف سه گلوگاه دیگر در دست اقدام است.

او در ادامه بیان کرد: کانال‌هایی که در تهران طراحی می‌شوند برای دوره بازگشت سیل هستند یعنی براساس قوانین و قواعد کانال برای حداکثر بارش باران طراحی نمی‌شود. بلکه براساس دوره بازگشت ۵۰ ساله سیل طراحی و با دوره بازگشت سیل ۱۰۰ ساله کنترل می‌شوند. اگر این کانال‌ها با ظرفیت کامل کار کنند می‌توانند سیل ۵۰ ساله را از خود عبور دهند.

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران، درباره چگونگی تأمین آب دریاچه چیتگر، توضیح داد: برای تأمین آب دریاچه چیتگر شهرداری تهران توافقی با سازمان آب منطقه‌ای دارد که سالیانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار متر مربع آب از رودخانه کن خریداری می‌شود. پس از خریداری آب به صورت کامل تصفیه و وارد دریاچه می‌شود. ضمناً در طول سال آب دریاچه به صورت مستمر با ظرفیت ۴۰۰ لیتر در ثانیه درحال تصفیه است. آب رودخانه کن جزو آب‌های سطحی است که در فصل زمستان شهرداری تهران تنها یک‌بار اجازه خریداری آب از این رودخانه را دارد.

حبیب پوش پارش، مدیرعامل شرکت خاکریزآب در ادامه این برنامه تلویزیونی ضمن اشاره به تأسیس شرکت خاکریز آب در سال ۱۳۷۱، بیان کر: شهر تهران از دیرباز تاکنون دغدغه سیل را داشته است. تاکنون بیش از ۵۳۰ کیلومتر شبکه اصلی جمع آوری آب‌های سطحی در زیر زمین شهر تهران ساخته شده است یعنی شهر زیرزمینی دیگری تحت عنوان شبکه مدیریت سیلاب شهر تهران وجود دارد. وظیفه شبکه عبور سیلاب، عبور ایمن آب‌های سطحی در شبکه‌های فرعی و اصلی است.

به گفته پوش پارس؛ پس از سیل تجریش، شهر تهران سیل دیگری را تجربه نکرده و علت آن تلاش شبانه روز نیروهای خدماتی و مهندسان در طول این چند دهه است.

خطر سیلاب تونل‌های شهر را تهدید نمی‌کند

او با بیان اینکه هیچکدام از تونل‌های شهر تهران به لحاظ سیلاب مشکلی ایجاد نمی‌کنند، توضیح داد: معمولاً تونل‌های تهران عمیق هستند. ضمن اینکه تونل‌ها دارای شبکه فرعی جمع آوری آب‌های سطحی هستند. گاهی اوقات موضوعات آبگرفتگی در تونل‌ها به علت انباشت زباله در شبکه فرعی تونل است یعنی زباله از شبکه بالا دست به سمت پایین می‌آید و درنهایت در یک مقطعی انباشته می‌شود.

پوش پارس با تأکید براینکه خطر سیل تونل‌های شهر تهران را تهدید نمی‌کنند، افزود: موضوعات آبگرفتگی با سیلاب متفاوت است.

مدیرعامل شرکت خاکریزآب درباره مشکل آبگرفتگی میدان آزادی گفت: میدان آزادی در مرز مناطق ۲، ۵ و ۹ قرار دارد. چندین سال است که به علت ضعف شبکه فرعی میدان آزادی، آب‌های سطحی در زمان بارش باران از خیابان صادقیه و لشکری و ... در اطراف میدان سردرگم می‌مانند. پروژه لوله گذاری در عمق ۱۰ متری زمین برای حل این مشکل از سال گذشته آغاز شده که در اوایل آذر امسال به بهره برداری می‌رسد و دیگر چنین مشکلی رخ نمی‌دهد.

خبرنگار: ملیکا هاشمی

۲۳ مهر ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۲
کد خبر: 5345

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 13 =