به گزارش شهر، مراسم رونمایی از کتاب «نگرشی انتقادی به الگوهای غالب حکمرانی شهری» تالیف سید مصطفی جلیلی اثر مدیریت مطالعات خط مشی گذاری شهری در سیوپنجمین نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
سید مصطفی جلیلی نویسنده کتاب در این مراسم اظهار کرد: این کتاب در ارتباط با الگوهای غالب حکمرانی است که سیر تطور را در طول حدود دو قرن ادبیات نظری را پوشش میدهد و از الگوی اداره شروع میکند و به الگوی مدیریت، حکمرانی و فراحکمرانی میرسد.
وی با بیان اینکه کتاب «نگرشی انتقادی به الگوهای غالب حکمرانی شهری» دارای ترکیب علوم مختلف است، افزود: یک زمان ادبیات نظری در حوزه مدیریت دولتی توسعه پیدا کرده که بخشی از آن در حوزه مطالعات شهری توسعه یافته است، اما این پیوندها به خوبی شکل نگرفتهاست که این مهم در کتاب مذکور مورد توجه قرار گرفته است.
نویسنده کتاب ادامه داد: وقتی فردی این کتاب را میخواند ردپای علوم مختلف را کنار یکدیگر میبیند. ما حوزهای مثل سیاست در مقیاس شهری را داریم که بخشی از آن را کتاب پوشش میدهد که نشان میدهد کتاب حوزههای مطالعه مختلف را کنار همدیگر دیده است.
جلیلی با اشاره به ویژگی بارز این کتاب گفت: وقتی کسی کتاب را میخواند و الگویی را شروع میکند از صفر و بنیاد نظری آن را مطالعه میکند و در ادامه اصول و ارزشهای آن الگو، سپس بعد نهادی آن و در نهایت بازتاب فضایی آن را در شهر میبیند.
وی اضافه کرد: کتاب وقتی الگوی اداره را شروع میکند از مبانی آن آغاز میکند و اصول و ارزشهای آن مثل کنترل و سلسه مراتب و ارزشهای محوری که در اداره را تشریح میکند و سپس در بخش بعد نهادی بروکراسی را به صورت کامل توضیح میدهد و در ادامه حوزه شهر در سه سطح سیاست گذاری شهری، برنامهریزی شهری و اجرای پروژههای شهری به بررسی میپردازد.
نویسنده کتاب «نگرشی انتقادی به الگوهای غالب حکمرانی شهری» افزود: در فصل بعدی، کتاب همه موارد اشاره شده را نقد میکند، تلاش کردیم این کتاب منابع زیادی داشته باشد و حدود ۱۵۰ منبع برای کتاب مطالعه شده است که بتوانیم بخشهای مختلف را پوشش دهیم و نقدها و الگوهای مختلف را کنار هم بیاوریم و نشان دهیم هر کدام از این نقدها و الگوها نقاط قوت و ضعف خود را دارد و هیچکدام کامل نیست.
وی تصریح کرد: کتاب وقتی به الگوی فراحکمرانی میرسد تلاش میکند ترکیبهای خوبی از سه الگوی قبلی را توسعه دهد، که حتی الگوی فراحکمرانی نقدهایی دارد که در این کتاب به آن اشاره نشده و اگر بخواهیم کتاب را ادامه دهیم باید نقدهای فراحکمرانی را داشته باشیم، زیرا این امر متوقف نمیشود.
جلیلی در خصوص مخاطبان اصلی کتاب «نگرشی انتقادی به الگوهای غالب حکمرانی شهری» اظهار کرد: با توجه به اینکه بحثهای حکمرانی در کشور چندسالی است که موردتوجه قرار گرفته است و در این حوزه به صورت دانشگاه کار میشود، افرادی که حکمرانی محلی و شهری را دوست دارند، مخاطبان اصلی کتاب هستند.
وی ادامه داد: دانشجویان دانشکدههای شهرسازی، علوم سیاسی، جغرافیا و مدیریت میتوانند از این کتاب استفاده کنند. همچنین یکی از جنبههای خط و مشی گذاری حکمرانی بحث شهر است که این کتاب میتواند کمک کننده باشد.
نویسنده کتاب «نگرشی انتقادی به الگوهای غالب حکمرانی شهری» با بیان اینکه این کتاب از یکجا نگاه و جنبه جهانی به خود میگیرد، گفت: بخش زیادی از مطالعه و منابع به شهرهای اروپایی و آمریکایی برمیگردد، زیرا این امر آنجا بیشتر توسعه پیدا کرده و ادبیات آن بیشتر رواج دارد، اما مدلهای خاص کشور ما نیز وجود دارد.
وی افزود: بعضی وقتها در روند مطالعه و تحقیق میتوانیم اشتراکاتی با مدلهای خودمان پیدا کنیم که این اشتراکات در کتاب دیده میشود، مثلا ما نیز نظام بروکراسی داریم که یکسری دغدغه و مشکل دارد و در کتاب تا حدی بروکراسی باز شده و نقدهای آن وجود دارد؛ البته یکسری روندهای خاص در موارد مختلف مدل ایران دارد که مدلهای خارجی ندارند.
جلیلی کلانشهرها را هدف اصلی این کتاب دانست و گفت: معمولا این الگوها با توجه به پیچیده بودن در جوامعی با جمعیت بالا رخ میدهد و اگر سطوح شهرهای کوچک، متوسط، بزرگ و کلانشهرها داشته باشیم، این کتاب برای کلانشهرها یا در مواردی برای شهرهای بزرگ کاربرد دارد، اما مدل شهرهای متوسط و کوچک این پیچیدگیها را ندارد.
گفتنیاست؛ سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم، بسازیم» تا ۲۹ اردیبهشت ماه در مصلای امام خمینی(ره) در حال برگزاری است و علاقهمندان میتوانند با حضور در غرفه مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران در سالن شماره یک ناشران دانشگاهی، راهروی c، غرفه ۲۹ از محصولات این مرکز بازدید به عمل آورند.
انتهای پیام/
نظر شما