۱۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۴
کد خبر: 5806

پایتخت در محاصره گودها/۶

زمانی برای ایمن‌سازی ۳۰۰ گود رها شده شهر

شهرداری با مالکان خصوصی گودهای رها شده تهران مکاتبه کرده است
زمانی برای ایمن‌سازی ۳۰۰ گود رها شده شهر

شهر: شهرداری تهران برای ایمن‌سازی گودهای رها شده با تک تک مالکان مکاتبه کرده و قرار است در یک برنامه ریزی دقیق تا پایان سال این گودها تعیین تکلیف شود.   

به گزارش خبرنگار شهر، مدیران شهری می‌گویند بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ گود رها شده در شهر تهران وجود دارد که از این تعداد ۱۰۰ گود، در دسته گودهای پرخطر جای دارند، گودهایی که عمر بعضی‌شان به نزدیک به ۳۰ سال می‌رسد. کسانی که در کار ساخت و ساز هستند می‌گویند گودبرداری یکی از خطرناکترین مراحل در این کار است که با اهداف مختلفی مانند تخریب یک سازه فرسوده، حفاظت از فونداسیون‌ها در برابر یخبندان، ساخت کانال‌ها، مخازن زیر زمینی و پارکینگ انجام می‌شود.

در اجرای گودبرداری افراد بسیاری مسئولیت دارند که در این میان کارفرما موظف است تا مشخصات املاک مجاور را از شهرداری دریافت کرده و در اختیار طراح بگذارد. طراح پس از در اختیار داشتن مشخصات املاک مجاور باید یک ارزیابی اولیه از خطر گودبرداری انجام داده و چک لیستی از این خطرات را تکمیل کند تا به دنبال آن اثرات ایجاد گودبرداری بر ساختمان مجاور را ارزیابی کند و نقشه‌های اجرائی را در اختیار سازنده قرار دهد.

حالا تصور کنید ساخت یک سازه یا ساختمان در مرحله گودبرداری متوقف و سال‌ها در همان وضعیت رها شود. از سقوط عابران پیاده به داخل گود تا ریزش خانه‌ و ساختمان‌های مجاور فقط بخش کوچکی از آنچه که یک گود رها شده می‌تواند خطرناک باشد، است.

پر کردن؛ ساده ترین راه رفع خطر از گودها

اما شهرداری تهران گفته که تا پایان سال هیچ گود پر خطری در تهران وجود نخواهد داشت و همگی تعیین تکلیف می‌شوند. آنطور که عبدالرضا گلپایگانی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران پیشتر در یک نشست خبری گفته بود قرار است به مالکان گودها اخطار داده شود که یا سریعتر ساخت و ساز را آغاز کرده و گود را ایمن کنند یا اینکه شهرداری خود وارد عمل شود و گود را با خاک پر ‌کند.

طبق بند ١۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها، زمانی که امکان پرداخت هزینه ایمن‌سازی‌ گود از سوی مالک وجود نداشته باشد، شهرداری برای حفظ ایمنی شهروندان باید هزینه را پرداخت کند و بعد از آن با توجه به نرخ تورم با ١۵ درصد بالاسری، هزینه را از مالک دریافت کند.

مهدی صالحی، مدیرکل معماری و ساختمان معاونت معماری و شهرسازی شهرداری تهران نیز در گفتگو با خبرنگار شهر، با بیان اینکه ساده‌ترین، سریعرترین و کم هزینه‌ترین روش رفع خطر گودها پر کردن است؛ گرچه برای مالکان مطلوب نیست اما به دلیل امنیت شهر و شهروندان، شهرداری مجبور به اجرای آن است، می‌گوید: « شناسایی‌ها در مناطق ۱، ۶، ۴ و ۱۲ انجام شده و پس از دریافت مجوزهای حقوقی و قضایی ظرف یک هفته تا ۱۰ روز  در دستور کار پر کردن قرار گرفتند.»

 ورود دادستانی کل کشور به گودهای پرخطر

پیش از این اما در سال ۱۳۹۸، امیرحسین شمس، مدیرکل حقوقی شهرداری تهران از ورود دادستانی کل کشور به مساله گودهای پرخطر خبر داده بود. او گفته بود «گودهای پرخطر در تهران یکی از بحث‌های اصلی و اساسی در حقوق عامه است به همین دلیل چندین بار نه فقط از دادستانی کل کشور بلکه از طریق دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۷ هم موضوع گودها پیگیری شده و هم اکنون هم در حال بررسی است و امیدواریم در آینده نزدیک معضلات آن‌ها حل شده و کاملا رفع خطر شوند.»

به گفته شمس «شهرداری به دنبال تعیین تکلیف قرارداد در مساله گود جنب برج میلاد است.»

بعد از افتتاح فاز اول برج میلاد در سال ۱۳۸۷ قرار شد برج دو قلو در کنار آن ساخته شود اما این موضوع به دلیل نبود ظرفیت در این مجموعه منتفی شد. سپس مسولان تصمیم گرفتند در کنار برج میلاد مجموعه تجارت جهانی و هتل ساخته شود، گود برداری انجام ، اما کار به دلیل مشکلات بین نهادها متوقف شد و سال ها این گود پر خطر بلاتکلیف ماند.

پیش از این عبدالرضا گلپایگانی، معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران گفته بود توافقات با شریک که بنیاد تعاون ناجا به عنوان سازنده، انجام شده و مراحل تحویل در حال انجام است. با این حال بنیاد تعاون تعهد کرده که گود برج میلاد از نظر ایمنی مشکلی ندارد. اما شهرداری تهران به محض تحویل برنامه جدیدی برای گود دارد، پیش از این قرار بود سه هزار و ۵۰۰ متر بنای تجاری (تجارت جهانی) ساخته شود که هم از منظر شهرسازی مناسب نبود و هم با شرایط امروز اقتصاد کشور تطابق نداشت. قرار است بناهایی با رویکرد اقتصاد مبتنی با فرهنگ مثلا برای ایجاد کاخ جشنواره، محل برگزاری حراج تهران و حتی توریسم درمانی ساخته شود.

پیش از اجرای همه این برنامه‌ها و طرح‌ها اما؛ سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری تهران اعلام کرده که تا پیش از فصل زمستان از گود فاز ۲ برح میلاد رفع خطر می‌شود.

به نظر می‌رسد کاسه صبر شهرداری تهران لبریز شده و دیگر مدارا و مکاتبه و نامه نگاری با مالکان گودها راه به جایی نبرده و قرار است بیشتر گودهای پرخطر حداقل برای مدت زمانی کوتاه با خاک یکسان شوند. آنجا که گلپایگانی معاون شهردار تهران اعلام کرد که «شهرداری تهران تحمل تداوم این وضعیت را ندارد با تک تک مالکان گودهای بلاتکلیف مکاتبه می شود در یک برنامه ریزی دقیق تا پایان سال این گودهای تعیین تکلیف می شود  و همسایه های این گودهای بلاتکلیف نباید تا این اندازه  استرس و نگرانی داشته باشند.»

خبرنگار: فریبا رحمانی

۱۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۴
کد خبر: 5806

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 4 =