به گزارش شهر به نقل از روابط عمومی مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، هر ساله میلیونها حادثه ناشی از کار در دنیا رخ میدهد که بعضی از آنها باعث مرگ و بعضی دیگر موجب آسیبدیدگی کارگران میگردد. در این بین، سهم زیادی از این حوادث به صنعت ساختوساز تعلق دارد.
فرید محمودی صاحبی، پژوهشگر مدیریت امور نخبگان مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران با اشاره به اینکه کاهش آمار حوادث یکی از مهمترین موضوعات مدیریتی در شهرداریها، وزارتخانهها، سازمانها، شرکتها، صنایع و کارخانهها است، گفت: این موضوع به وسیله ارزیابی و تدوین ضوابط و دستورالعملها در زمینههای بهداشتی، روانشناسی، ایمنی، محیط زیست و ... انجام میگیرد. برای کاهش حوادث ناشی از کار میباید مجموعه ضوابط و مقرراتی تدوین گردد تا با رعایت آن میزان آسیب را کاهش داد.
وی در توضیح سیستم مدیریت HSE گفت: این سیستم یک ابزار مدیریتی برای این منظور است.HSE متشکل از سه واژه سلامت(Health)، ایمنی (Safety) و محیط زیست (Environment) است که با رعایت ضوابط آن میتوان سلامت و ایمنی را در محیط کار بهبود بخشید و از محیط زیست حفاظت کرد.
محمودی ضمن اشاره به آمار آسیبهای شغلی ثبت شده در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهار داشت: بر اساس این آمار تعداد زیادی از کارکنان و عوامل اجرایی در حین کار دچار سانحه و حتی مرگ میشوند. مطابق با شکل۱ متوسط تعداد آسیبهای شغلی از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ حدود ۱۱۰۰۰ و مطابق با نمودار نشان داده شده در شکل۲ متوسط آسیبهای شغلی منجر به فوت طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ در حدود ۱۰۰۰ مورد میباشد که آمار بسیار بالا و هشداردهنده ای است.
پژوهشگر مدیریت امور نخبگان مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران با استناد بر برآوردهای سازمان بینالمللی کار (ILO) عنوان کرد: سالانه حدود ۲۷۰ میلیون حادثه ناشی از کار در جهان رخ میدهد و هر سال بیش از ۲ میلیون نفر در اثر حوادث و بیماریهای ناشی از کار جان خود را از دست میدهند. بنابراین سطح تجربه و آموزش افراد در محیط کار به هر میزان که باشد باز هم احتمال خطر و وقوع حادثه وجود دارد. بیشترین دلیلی وقوع این حوادث خطای انسانی است. از این رو مقررات HSE با تمرکز بر سلامت جسمانی و روانی، ایمنی و محیط، سعی در فرآهم کردن شرایط مطلوب برای فعالیتهای روزمره دارد.
شکل۱: تعداد آسیبهای شغلی طی سالهای ۱۳۹۰ لغایت ۱۳۹۹
شکل۲: تعداد آسیبهای شغلی منجر به فوت طی سالهای ۱۳۹۰ لغایت ۱۳۹۹
وی عوامل توسعه عمودی شهرها و افزایش طبقات ساختمانها را عموماً افزایش جمعیت شهری، نیاز به محل سکونت و کار در شهرهای بزرگ، افزایش تراکم و افزایش ارزش املاک دانست و خاطر نشان کرد: افزایش طبقات ساختمانها از یک طرف مدت ساخت را افزایش می دهد و از طرف دیگر نیاز به فضاهای شهری برای حمل و نقل، تخلیه و جابجایی مصالح و اجرای عملیات ساختمانی را افزایش می دهد. وی در ادامه گفت: ساخت و ساز وسیع و حجیم در مناطق شهری اثر جدی بر بهداشت، ایمنی، محیط زیست و زندگی روزمره کارکنان و ساکنین این مناطق می گذارد. از طرفی دیگر دادهها بیانگر آن هستند که بیشترین فعالیتی که منجر به حادثه برای کارکنان شده است در بخش ساختمان و صنعت دسته بندی میشود. طبق نمودار شکل۳ حدود ۴۰ درصد از حوادث ناشی از کار در فعالیتهای ساختمانی و حدود ۳۵ درصد از این حوادث ناشی از فعالیت در صنعت میباشد.
شکل۳: درصد حوادث ناشی از کار در ایران بر حسب نوع فعالیت
محمودی در پایان سخنانش در خصوص تدوین ضوابط و مقررات برای کاهش خطرات ناشی از اجرای عملیات ساختمانی گفت: در چند دهه اخیر در اکثر کشورهای صنعتی پیشرفته و در حال توسعه و همچنین در کشور ما، ضوابط و مقرراتی تدوین شده است. با این حال و علی رغم عواقب جبران ناپذیری که حوادث کارگاهی ساختمان برای عوامل اجرایی ایجاد میکند، گزارش درصد رعایت مقررات ملی ساختمان نشان میدهد که مبحث دوزادهم مقرارت ملی ساختمان یا همان ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا، در زمره کمتوجه شدهترین مباحث در کارگاههای ساختمانی است. جمیع دادهها و اطلاعات فوق اهمیت روز افزون رعایت مبانی سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) را در کارگاههای ساختمانی نشان میدهد و این امر را بیش از پیش روشن میسازد که سازمانهای عمومی باید توجه بیشتری به این امر داشته باشند.
انتهای پیام/
نظر شما