دانشگاه باید پیشگام مطالبه‌گری زیست‌محیطی باشد

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در جمع دانشگاهیان و کارکنان دانشگاه علم و صنعت، خواستار گذار دانشگاه‌ها از «شناسایی مسأله» به «مطالبه‌گری فعال» و واداشتن مسئولان به پاسخگویی در قبال پیوست‌های محیط‌زیستی پروژه‌های شهری شد.

به گزارش شهر به نقل از روابط عمومی اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران، مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در جمع دانشگاهیان و کارکنان دانشگاه علم و صنعت، خواستار گذار دانشگاه‌ها از «شناسایی مسأله» به «مطالبه‌گری فعال» و واداشتن مسئولان به پاسخگویی در قبال پیوست‌های محیط‌زیستی پروژه‌های شهری شد.

«محمدصابرباغخانی‌پور» در این نشست صمیمی ضمن تشریح و توضیح مسائل محیط زیستی در کشور با تأکید بر ضرورت بازتعریف نقش نهادهای علمی در مواجهه با چالش‌های اکولوژیک کشور، تصریح کرد که زمان آن رسیده است تا دانشگاه‌ها از انفعالِ «پژوهش‌محوریِ صرف» عبور کرده و به کانون‌های اصلی «مطالبه‌گری و جریان‌سازی» تبدیل شوند.


باغخانی‌پور در این نشست، ضمن آسیب‌شناسی فضای فعلی دانشگاه‌ها اظهار داشت: متأسفانه در سال‌های گذشته، دانشگاه به جزیره‌ای جداافتاده تبدیل شده است که خروجی‌اش صرفاً مقالاتی است که در قفسه‌ی کتابخانه‌ها خاک می‌خورند. این در حالی است که محیط زیست کشور در وضعیت قرمز قرار دارد. ما به عنوان دانشگاهیان، دیگر مجاز نیستیم که صرفاً توصیف‌گرِ بحران باشیم؛ ما باید «مسأله‌جو» و «راهکارساز» باشیم.


وی با تبیین نقشه راه جدید برای نخبگان علمی افزود: نقش ما سه لایه‌ی درهم‌تنیده است: آگاه‌سازی، گفتمان‌سازی و در نهایت تبدیل گفتمان به جریان اجتماعی. آگاه‌سازیِ صرف کافی نیست. گفتمان زمانی به جریان تبدیل می‌شود که دانشگاه با مردم و سمن‌ها پیوند بخورد.

وی همچنین ادامه داد: دانشگاه باید بازوی علمیِ سازمان‌های مردم‌نهاد باشد. سمن‌ها در خط مقدمِ میدان هستند و دانشگاه در خط مقدمِ دانش؛ این پیوند، قدرت اجرایی ایجاد می‌کند.

باغخانی‌پور در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم «مطالبه‌گری مبتنی بر داده» تأکید کرد و گفت:مطالبه‌گریِ احساسی، راه به جایی نمی‌برد. ما باید به دیده‌بانِ علمیِ سرزمین‌مان تبدیل شویم. وقتی پروژه‌ای بدون پیوست دقیق زیست‌محیطی کلید می‌خورد، این دانشگاه است که باید با پشتوانه داده‌های مستحکم علمی، آن را به چالش بکشد و راهکارِ جایگزین ارائه دهد. مدیران اجرایی در برابر مستنداتِ دانشگاهی نمی‌توانند سکوت کنند.

این نشست با پرسش و پاسخ کارکنان و ارائه پیشنهاداتی برای بهبود شاخص‌های محیط‌زیستی در محوطه دانشگاه و محیط شهری پیرامون آن به پایان رسید.

دانشگاه باید پیشگام مطالبه‌گری زیست‌محیطی باشد

انتهای پیام/

۱۹ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۲:۰۴
کد مطلب: 81761

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 0 + 0 =