به گزارش خبرنگار شهر، بودجه شهرداری تهران به خصوص در بخش هزینهای از سال ۱۳۹۶ دستخوش تحولات زیادی شد، بخشی از تغییر و تحولات از سوی مدیریت جدید شهری با هدف شفافسازی و صرفهجویی انجام شد؛ اما بخش مهمی از آن مربوط به شرایط کلان اقتصاد کشور است که مهمترینش قیمت دلار و تورم است.
برآوردها از سیر بودجهای شهرداری در ۱۰ سال گذشته نشان میدهد درآمدزایی از ناحیه ساخت و ساز و صدور پروانه تا چه اندازه کفه درآمدی این نهاد را سنگین و سنگینتر میکند، اما؛ افزایش درآمدها به جای آنکه صرف توسعه حمل و نقل عمومی و زیست پذیرتر شدن شهر برای شهروندان شود، صرف ساخت ابرپروژههایی مانند بزرگراه طبقاتی صدر میشود.
اگر بودجه شهرداری تهران را با قیمت دلار محاسبه کنیم شرایط کمی فرق میکند و به طور واضح نشان میدهد که تا چه اندازه هزینهها افزایش پیدا کرده است. بودجه شهرداری تهران در سال ۱۳۹۰ رقم ۹ هزار و ۲۹۴ میلیارد تومان بوده که با قیمت هر دلار یک هزار و ۲۰۴ تومانی در آن سال، سرجمع بودجه چیزی بیشتر از هفت میلیون دلار میشود.
این در شرایطی است که معادل دلاری بودجه ۱۳۹۹ با رقم ۳۰ هزار و ۵۷۴ میلیارد تومان و با قیمت دلار ۲۰ هزار میلیارد تومانی، حدود یک میلیون دلار است. یا مثلا در سال ۱۳۹۴ که سقف بودجه شهرداری تهران ۱۷ هزار و ۴۶۰ میلیارد تومان بوده و قیمت هر دلار هم سه هزار و ۴۵۰ تومان، محاسبه بودجه با دلار حدود پنج میلیون دلار میشود.
در میانه سال ۱۳۹۷ که پیروز حناچی، سکان مدیریت شهری را به دست گرفت قیمت هر دلار پنج هزار و ۷۰۰ تومان بود، حالا و در سال ۱۴۰۰ این رقم به کانال ۲۰ هزار تومانی وارد شده است. این یعنی تمام هزینهها از حقوق و دستمزد کارکنان شهرداری تا نگهداشت شهر و خرید تجهیزات آتش نشانی و اتوبوس و واگن قطار مترو در طول سه سال بیش از چهار برابر شده است.
حناچی به تازگی گفته است: برای ملوس شدن وضع بدهی ها، بودجه شهرداری تهران از سال ۸۹ تا ۹۹ را مقایسه ای می کنم. در سال ۸۹ بودجه هفت میلیون دلار بوده است که در سال ۹۳ این رقم به ۴.۸ رسیده و امروز ۱.۷ است و اگر بخواهیم مقایسه کنیم بودجه شهرداری یک هفتم تا یک هشتم دوره قبل شده و کاهش پیدا کرده است.
بر این اساس سهم کلی هر شهروندن تهرانی از بودجه عمومی ۱۳۹۹ شهرداری تهران سه میلیون و ۵۵۳ هزار تومان است. همچنین حمل و نقل عمومی با اعتبار ۱۱ هزار میلیارد تومانی اولویت نخست مدیران شهری بوده است.
نظر شما