پروژه های کوچک مقیاس و تقویت هویت محله ای

شهر: اجرای پروژه‌های بزرگ در دوره پنجم مدیریت شهری در دستور کار نبود و پروژه‌های کوچک ‌مقیاس برای رفع گره‌های بزرگ از سوی کارشناسان علمی و محلی طراحی و به مدیران فعلی پیشنهاد شد. پروژه هایی که اجرای آنها با کمترین هزینه، تأثیرهای بزرگی در شهر خواهند داشت و ۲ هزار میلیارد تومان بودجه در سال ۹۹ به آن اختصاص داده شده است.

به گزارش شهر، امروزه با گسترش شهرنشینی، مدیریت شهری به سطوح محله‌ای در شهر توجه و تأکید داشته و برای ساماندهی عادلانه تر خدمات تلاش می‌کند. از این رو سیاست‌های مدیریت شهری بر اجرای پروژه‌های کوچک مقیاس در محله‌ها معطوف شده و در کنار تمام هزینه‌هایی که مدیریت شهری برای پروژه‌های بزرگ و فرامنطقه‌ای صرف می‌کند، رسیدگی به پروژه‌های کوچک محلی که نیاز چندانی به هزینه و زمان ندارد، اولویت پیدا کرده است.

بنابراین یکی از سیاست های اصلی شهرداری تهران در سال ۱۳۹۹ اجرای پروژه های کوچک مقیاس بر اساس سند توسعه محلات و مطالبات مردم بود که زیر ساخت اجتماعی اجرای پروژه‌ها از طریق شورایاران، شهروندان، سازمان‌های اداری موجود در محله‌ها و … فراهم می شود. سیاستی که در جهت تقویت هویت و حس تعلق محله‌ای و خدمت رسانی به شهروندان در حوزه‌های مختلف ، در سال ۱۴۰۰ نیز ادامه داد.

در این گزارش به جزییات اجرای این پروژه ها و تعریف پروژه های جدید در چند منطقه تهران پرداخته می شود:

منطقه یک

۵۸ پروژه از طرف شهرداری تهران به منطقه یک ابلاغ شده که تا کنون در مجموع پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی داشتند. از این تعداد ۲۰ پروژه کوچک مقیاس از جمله مرمت بوستان های نیاوران، نرگس، عدالت، گلاب، احداث پارکینگ روباز در درکه، پیاده روسازی در دارآباد، مسیر دوچرخه سواری در بلوار ارتش و سوهانک و اصلاح هندسی در شهرک شهید محلاتی به پایان رسیده  و ۲۹ پروژه نیز فعال است.

 سید حمیدموسوی، شهردار منطقه یک با بیان اینکه اجرای پروژه های کوچک مقیاس درمحله گامی برای بازپیرایی شهر و تغییر و تحول در محله ها است، می گوید: پروژه های ابلاغی کوچک مقیاس شامل مواردی چون راه اندازی و تجهیز فضاهای سبز و بوستان های محلی، اصلاحات هندسی و رفع گره های ترافیکی، مناسب سازی معابر و پیاده روسازی، احداث و تجهیز پارکینگ‎های محلی، میادین میوه و تره بار و بازارهای روز، طراحی شهری و ارتقای کیفی فضاهای باز عمومی، ساخت و تجهیز مسیرهای دوچرخه، احداث کاربری های فرهنگی و ورزشی کوچک مقیاس و... است.

منطقه ۲

۵۹ پروژه کوچک مقیاس با اعتباری ۳۲ میلیارد تومانی برای سال ۱۳۹۹ در نظر گرفته شده که ۱۹ پروژه تا کنون به پایان رسیده است. همچنین برای سال ۱۴۰۰ نیز ۶۳ پروژه با اعتباری ۵۰ میلیارد تومانی در محلات این منطقه اجرا خواهد شد.

براساس برنامه توسعه پنج ساله مدیریت شهری مبنی بر اجرای پروژه های مینیاتوری و افزایش رضایت مندی شهروندان ، درسال ۱۳۹۹ و در فاز اول دو پروژه توسعه محلی در محله فرحزاد با عنوان بهسازی محیطی خیابان مهدی فرحزادی و بهسازی محیطی خیابان گلبهار اجرا شد و در فاز دوم تعداد ۵۷ پروژه با اعتبار بالغ بر ۳۲ میلیارد تومان پیش بینی و درحال اجرا است.

این پروژه ها به تفکیک حوزه های مأموریتی شهرداری در حوزه خدمات شهری و محیط زیست ۲۹ عنوان شامل بهسازی بوستان ها، توسعه شبکه آبرسانی فضای سبز و بهسازی سرویس بهداشتی درحال اجرا است. همچنین ۲۲ پروژه توسعه محلی در بخش  فنی وعمرانی پیش بینی شد که این طرح ها در قالب احداث وبهسازی پیاده رو، مسیر دوچرخه، مناسب سازی بوستان ها و معابر برای تردد افراد آسیب پذیر درحال اجرا است. علاوه بر این بخش دیگری از پروژه ها نیز براساس نیاز سنجی صورت گرفته برای حوزه های حمل و نقل و ترافیک  و اجتماعی و فرهنگی تعیین شد.

از این تعداد ۱۹ پروژه به اتمام رسیده و ۴۰ پروژه با پیشرفت فیزیکی ۳۵.۳۱ درصدی که منطقه ۲ را در رتبه پنجم مناطق قرار داده، در دست اقدام است.

منطقه ۶

۴۵ پروژه کوچک مقیاس توسعه محله‌ای در منطقه ۶ شهرداری تهران در سال ۱۳۹۹ با اعتباری در حدود ۴۸۴ میلیارد ریال تعریف شده که ۱۰ پروژه به پایان رسیده و مابقی آن در حال اجرا است.

پروژه‌های کوچک مقیاس توسعه محله‌ای در این منطقه مرکزی تهران بیشتر شامل حوزه‌هایی نظیر ایجاد مرکز خلاقیت و نوآوری محله، بهسازی معابر و پیاده‌روسازی، احداث پاتوق محلی، احداث سرویس بهداشتی، بهسازی زمین چمن مصنوعی در بوستان‌ها، بازپیرایی بوستان‌ها، اجرای سیستم روشنایی بوستان لاله و ساماندهی میادین سطح منطقه از جمله میدان سلماس است.

یک چهارم پروژه‌ها پایان یافته و عملیات اجرایی ۵ پروژه نیز در حال انجام است. همچنین بیش از نیمی از پروژه‌ها در مراحل طراحی، برآورد، اخذ کفایت اسناد یا مناقصه هستند.

منطقه ۱۱

اکثر پروژه های توسعه محله ای در منطقه ۱۱ در سال ۱۳۹۹ به بهره برداری رسیده اند و تنها دو پروژه با پیشرفت فیزیکی ۵۰ و ۳۰ درصد در حال اجرا هستند.

از مهمترین پروژه ها در بخش فرهنگی می توان به پیرایش شهری محور حافظ تا وحدت اسلامی با هدف زیباسازی و حفظ جداره های ارزشمند تاریخی به جای مانده از خیابان های تهران قدیم و احیا و بازسازی نمای ساختمان تاریخی مهمانسرای امام علی (ع) که بنایی ۷۲۰ متر مربعی متعلق به دوره دوران پهلوی اول است و مرمت و نوسازی آن در راستای احیای بناهای تاریخی در مدت پنج ماه انجام شد، اشاره کرد.

علاوه بر این، آغاز مرمت قدیمی ترین ساعت شهری تهران در مسجد مشیر السلطنه که ۱۲۱ سال پیش در دوران قاجار ساخته شد و ۷۰ سال پیش از کار افتاده و مرمت جداره های تاریخی مسجد از مهمترین اقدامات در این حوزه است که تا کنون حدود ۳۰ درصد پیشرفت داشته است. راه اندازی موزه روانپزشکی با همکاری بیمارستان روزبه که اولین موزه پژوهشی کشور و پنجمین موزه روانشناسی جهان است، از مهمترین پروژه های بخش خدمات شهری است.

منطقه ۱۳

۵۴ پروژه کوچک مقیاس در سال ۱۳۹۹ در منطقه ۱۳ در حوزه های مختلف اجتماعی و فرهنگی، حمل و نقل و ترافیک، خدمات شهری و فنی و عمرانی تعریف شده که ۱۳ پروژه در ماههای گذشته به بهره برداری رسیده و در حال استفاده توسط شهروندان محلات است و اجرای ۴۱ پروژه نیز در دست اقدام است.

از بین این پروژه ها که به صورت میانگین تا کنون پیشرفتی حدودا ۳۵ درصدی داشتند، جداره سازی و اجرای نقاشی دیواری و گرافیک محیطی محله زاهد گیلانی، بهسازی محیطی کوچه حلیمی و اجرای نقاشی دیواری خیابان پیروزی از جمله پروژه هایی هستند که تا یک ماه آینده آماده بهره برداری می شوند.

منطقه ۱۶

منطقه ۱۶ در سال ۹۹ با تعریف و اجرای کامل و نهایی بیش از ۶۰ پروژه کوچک مقیاس خود را به عنوان یکی از پیشتازترین مناطق تهران معرفی کرده است.

احداث سالن ورزشی شهید بهمن نجفی، احداث آکادمی فوتبال میثاق، احداث موزه محلات منطقه ۱۶، احداث و تکمیل مجموعه ورزشی شهدای گمنام و احداث پایانه تاکسی رضویه از شاخص ترین پروژه های توسعه محله ای منطقه ۱۶ است.

 سالن ورزشی میثاق که عملیات اجرایی آن از اسفند سال ۹۸ آغاز و در سال ۹۹ به پایان رسید، دارای عرصه ای ۴۵۰ متری و اعیانی ۴۰۰ متری است.

 مجموعه ورزشی شهدای گمنام از دیگر پروژه‌های مهم منطقه ۱۶ است که در سال ۹۹ احداث و تکمیل شد.

همچنین در پارک میثاق در خیابانی به همین نام در آکادمی فوتبال میثاق احداث شد که دارای عرصه و اعیانی ۲۰۰ متری است این پروژه که هم اکنون در حال استفاده نوجوانان است با مشارکت خیران منطقه ۱۶ آماده و تکمیل شد.

 در خیابان شیرمحمدی نیز موزه محلات منطقه ۱۶ با وجود برخورداری این منطقه از مشاهیر و مفاخری در عرصه های مختلف ورزشی، فرهنگی، ادبی و سیاسی، احداث شد.

از دیگر پروژه های تاثیر گذاری که در سال ۹۹ آغاز و به اتمام رسید احداث پایانه تاکسی رضویه بود. این پایانه با ۱۲۵۰ متر عرصه و ۶۶۰ متر اعیان در بزرگراه بعثت و از محل قراردادهای سازمان ترافیک احداث شد.

منطقه ۱۷

شهردار منطقه ۱۷ درباره اجرای ۵۷ پروژه توسعه محله ای در ۱۴ محله منطقه جنوبی تهران می گوید: این پروژه های توسعه ای کوچک مقیاس با اعتباری بالغ بر ۷۲ میلیارد تومان در حال اجراست، که بخشی از آنها به بهره برداری و بخش دیگر در ماه های ابتدایی سال ۱۴۰۰ مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

او می افزاید: بهسازی خیابان‌ها و کوچه‌ها، بهسازی نما و جداره‌های محلات، ایجاد پاتوق‌ها و میدانگاه‌ها، ایجاد گذرگاه‌ها مخصوص عابر پیاده، توسعه فضاهای سبز و احداث مراکز فرهنگی و ورزشی در محلات از جمله اقداماتی است که مدیریت شهری در سال جاری با موضوع پروژه های توسعه محله ای به سرانجام رسانده است، از همین رو شهرداری منطقه ۱۷ در تلاش است در ۱۴ محله این منطقه ۵۷ پروژه توسعه محله ای با همین رویکرد را به مرحله اجرا رساند؛ که پروژه های در حال اجرا پشرفت فیزیکی ۴۰ درصد دارند.

منطقه ۱۸

۶۸ پروژه کوچک مقیاس در سال ۱۳۹۹ با اعتباری در حدود ۶۳ میلیارد تومان در منطقه ۱۸ در حوزه های مختلف اجتماعی فرهنگی، حمل و نقل و ترافیک، خدمات شهری و فنی و عمرانی تعریف شده که ۳۷ پروژه در ماههای گذشته به اتمام رسیده و ۱۵ پروژه نیز در حال اجرا است.

در پروژه های منطقه ۱۸ که ۶ درصد از اعتبار ابلاغی مناطق ۲۲گانه را به خود اختصاص داده و میانگین پیشرفت فیزیکی این پروژه ها تا نیمه فروردین سال ۱۴۰۰ حدود ۵۸ درصد است  به تفکیک  پروژه های حوزه های  امور اجتماعی و فرهنگی ۵۴ درصد، حمل و نقل و ترافیک ۸۰ درصد، فنی و عمرانی ۵۷ درصد ، خدمات شهری و محیط زیست ۴۶ درصد و شهرسازی و معماری ۷۶ درصد پیشرفت فیزیکی داشتند.

بر اساس این گزارش از مجموع پروژه های ۶۸ گانه کوچک مقیاس در محلات منطقه ۱۸ تاکنون ۳۸ پروژه تکمیل شده و ۵ پروژه نیز پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصدی دارند. علاوه بر این عملیات اجرایی ۱۶ پروژه نیز تاکنون آغاز نشده است.

منطقه ۲۱

در منطقه ۲۱ در سال ۱۳۹۹حدود ۶۱ پروژه توسعه محلی در حوزه های مختلف تعریف شد که با پیشرفت فیزیکی حدودا ۶۰ درصدی در حال اجرا هستند.

در حوزه اجتماعی و فرهنگی که ۱۳ پروژه را به خود اختصاص داده، تجهیز و بهسازی زمین های چند منظوره ورزشی بوستان های سروناز، شهدای گمنام و مسکن ویژه تهرانسر، احداث کتابخانه در محوطه سرای محله باشگاه نفت، ایجاد و تجهیز سرای ویژه رسانه و هنر تهران در سرای محله غزالی از جمله این پروژه ها است.

 ۸ پروژه شامل حوزه فنی و عمرانی می شود که از مهمترین این پروژه ها می توان به پیاده روسازی ضلع غرب بلوار اصلی تهرانسر اشاره کرد.

تهیه و استقرار خانه های دوچرخه در شهرک دریا در ورداورد، احداث مسیر دوچرخه در ورداورد و بازگشایی دسترسی فتح- نیایش در شهرک پاسداران از جمله ۶ پروژه ای است که در بخش ترافیکی وجود دارد.

در حوزه خدمات شهری و محیط زیست که ۳۴ پروژه در آن نشان از بیشترین اقدامات در این حوزه دارد باید پروژه هایی از جمله احداث بوستان در خیابان ولیعصر وردآورد، احداث پاتوق محله شهرک پاسداران و نصب مبلمان شهری بوستان صدف را معرفی کرد.

گفتنی است، در سایر مناطق نیز پروژه های توسعه محلی در حوزه های مختلف تعریف و اجرا شده است و این روند در سال ۱۴۰۰ نیز ادامه دارد.

خبرنگار: علی سی پی

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۱
کد خبر: 10332

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 3 =