با گسترش شهرنشینی و افزایش پراکندگی و تفرق های عملکردی و برنامه ای در مدیریت شهر، توجه و تاکید به سطوح محله ای به عنوان کانون برنامه ریزی و عمل اهمیت دوچندان یافته است. محله از جایگاه ویژه ای در فضای زیست اجتماعی و کالبدی شهر برخوردار است؛ پتانسیل های محلات از یک سو بستر توسعه درونی، انسجام کالبدی و حیات و همبستگی اجتماعی شهرها هستند و از سوی دیگر منشا هویت، خاطرات و هم پیوندی گذشته و حال محسوب می شوند. از این رو توجه و احیا محلات از سیاست های قطعی مدیریت شهری تهران به شمار می شود.
در همین راستا مدیریت محله ای، به عنوان عرصه ای برای جلب مشارکت شهروندان در تصمیم گیری و در نتیجه تحقق حکمروایی مطلوب شهری به شمار می رود به نحوی که در سایه این مشارکت، افزایش کیفیت زندگی و آرامش پایدار محقق شود. در توسعه محله ای پرداختن به مسائل و مشکلات از نگاه شهروندان و در سطحی عملیاتی در موضوعاتی چون تراکم جمعیتی بالا در محله، امنیت محله، کمبود سرانه فضای سبز و درنگ گاه ها، آب گرفتگی نهرها، کیفیت پیاده روها مد نظر است. اکنون به دنبال ارائه راه حل های ساده کوتاه مدت، کم هزینه اما اثرگذار و بعضا مردمی و مشارکتی هستیم. صدها پروژه کوچک مقیاس که به جای پروژه هایی با مقیاس بسیار بزرگ در شهر، باعث انتشار و نفوذ توسعه پایدار تا عمق محلات شهرمان شود.
پروژه هایی به خواست مردم، برای مردم و به کمک مردم تهران با کمبود عرصه های عمومی شهری مواجه است، در این رویکرد با یافتن فضاهای مناسب برای اقدامات کوچک، زمین های آزاد شده از عقب نشینی ها، محل های رها شده، فرسوده یا از دید پنهان شده در محلات و حتی عرصه های همگانی موجود را با نگاهی جدید و آن گونه که در شهرسازی کوچک مقیاس مدنظر است مورد بازنگری قرار داده و برای آن ها دوباره تصمیم گیری (بازطراحی، باز زنده سازی، احیا، نوسازی و ...) می شود. در این فضا بخشی از مشکلات شهری از پایین ترین سطح شناسایی شده و اصلاح می شود و با همکاری و تعامل موثر مردم و مدیران شهری، فرصت همدلی و افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد میان مردم و مدیریت شهری فراهم می شود.
لذا با اشاره به سیاست ها و خط مشی مدیریت شهری مبنی بر لزوم اجرای فعالیت های فرهنگی، ورزشی و اجتماعی با رویکرد خدمات رسانی به شهروندان در مقیاس کم و پروژه های خرد محلی با هدف اداره مناسب تر شهر و بهبود عملکرد اقتصادی آن، کم کردن فقر و تضاد طبقاتی، تغییر چهره شهر و همچنین رفع نیازها و مطالبات مردمی، ایجاد آرامش و جلب رضایت شهروندان در محل سکونت شان نیازهای اصلی عمرانی، ترافیکی و زیست محیطی شناسایی شد. همچنین در قالب پیمایش های پیاده و بازدیدها، نشست ها و جلسات متعدد با مشارکت معاونین، شهرداران نواحی، دبیران شورایاری و مسئولین دفاتر توسعه محله ای عمده نیازهای محلات دهگانه مطرح شد و در محورهای مرمت، احداث و ارتقاء کیفیت پیاده روها، بوستان های محلی، فضاهای عمومی، احداث سرویس بهداشتی، درنگ گاه های محله ای، پاتوق محله ای، ساماندهی دفع آب های سطحی در قالب احداث نهر و کانیو، آرام سازی و بهسازی محورهای سواره و پیاده، ساماندهی نقاط بی دفاع شهری، کوچه سبز و مسیرهای دوچرخه در دستور کار قرار گرفت.
شایان ذکر است در راستای تحقق اهداف فوق هم اکنون پروژه های ذیل در منطقه ۱۰ در حال اجرا است. پروژه بازپیرایی خیابانهای رنجبر و قزوین، امام خمینی (ره)، ارومیه، پروژه بازپیرایی و ساماندهی خیابان شهید دعوتی و صفدری، بوستان چناران، میدان جمهوری اسلامی و بزرگراه شهید نواب صفوی، اجرای طرح لوله گذاری خیابان امام خمینی (ره) و ساماندهی نقاط بی دفاع شهری.
امید است این اقدامات گامی موثر در راستای تحقق شعار شهردار تهران مبنی بر «تهران شهری برای همه» باشد.
نظر شما