لزوم ساماندهی معتادان متجاهر در شهر تهران

حجت‌الاسلام سید محمد آقامیری عضو شورای اسلامی شهر تهران در یادداشتی برای روزنامه همشهری به بررسی دلایل لزوم ساماندهی معتادان متجاهر پرداختند.

یکی از آسیب‌های اجتماعی که در شهرهای مختلف به‌دلیل فقدان رسیدگی درست و مناسب گسترش یافته و بخشی از خانواده‌ها را درگیر خود کرده، موضوع معتادان متجاهر است. این موضوع باعث ایجاد آسیب‌ها و مشکلاتی در برخی از محله‌ها و اماکن شهر تهران ازجمله در فضاهای بی‌دفاع شهری شده و همچنین برخی از بوستان‌های سطح شهر که با هدف آسایش و تفریح مردم و خانواده‌ها توسط شهرداری ایجاد شده را در معرض آسیب قرار داده که بعضا به فضاهایی برای تجمع و پاتوق معتادان متجاهر تبدیل شده‌اند. وجود معتادان متجاهر و تجمع آنها در پاتوق‌ها، علاوه برانواع و اقسام آسیب‌های اجتماعی و البته اقتصادی، لطمه و آسیب‌های جدی روحی و روانی نیز به جامعه و مردم وارد می‌کند.

در این رابطه آنچه مهم بوده و مسئولیت و ماموریت اصلی مدیریت شهری محسوب می‌شود، این است که با هماهنگی و همکاری دیگر دستگاه‌ها، ازجمله بهزیستی، پلیس و دیگر سازمان‌ها و دستگاه‌های دخیل و ذیربط در این رابطه، دست در دست یکدیگر بدهند و این افراد را از سطح جامعه جمع‌آوری کنند و در ادامه به شکلی برنامه‌ریزی و کار شود که مسیر و زندگی معتادان متجاهر اصلاح شود و از این وضعیت نامناسب خلاص شده و رهایی پیدا کنند.

برای این منظور در گام اول نیاز است که این افراد سلامت خودشان را به‌دست بیاورند و اگر دارای خانواده هستند به آغوش خانواده بازگردانده شوند و ترتیبی اتخاذ شود که خانواده‌ها نیز به مسئولیت و وظایف خود در قبال این افراد عمل کنند تا دوباره شاهد طرد شدن و رها شدن آنها در کوچه و خیابان از سوی خانواده‌ها نباشیم.

اگر هم کسی خانواده‌ای ندارد یا شرایط خانوادگی‌اش سالم و مناسب نیست، توسط سازمان‌هایی مانند بهزیستی مورد حمایت و تحت سرپرستی قرارگیرند و از طریق مراکز کارآفرینی کمک شود تا به جریان عادی و شرایط طبیعی زندگی بازگردند. برخی مراکز به افرادی که درمان شده و ترک اعتیاد کرده‌اند خدمات ارائه می‌دهند و پیگیر هستند تا افراد بهبود یافته دوباره به سمت اعتیاد کشیده نشوند؛ این مراکز باید از سوی سازمان‌های مختلف حمایت شوند. شهرداری تهران در مناطق مختلف شهر حداکثر همکاری را با این مراکز دارد، اما نیاز است که دیگر سازمان‌ها نیز با آنها ارتباط بگیرند و همکاری خوبی در بخش‌های مختلف داشته باشند.

شهرداری با توجه به شرح وظایف تعیین شده، در بحث جمع‌آوری معتادان متجاهر حداقل وظیفه را نسبت به دیگر سازمان‌ها دارد، اما خوشبختانه می‌توان گفت که حداکثر کارها و وظایف را در این زمینه انجام می‌دهد. برای مثال در دوره قبلی مدیریت شهری، شهرداری تهران اقدام کمی درخصوص جمع‌آوری و نگهداری معتادان متجاهر داشت و تأکید داشتند که در این زمینه مسئولیت و ماموریتی بر دوش آنها نیست، اما شهرداری در این دوره با احساس مسئولیتی که نسبت به مردم و هموطنان خودش دارد این کار را شروع کرده و با تمام توان پای کار آمده و کارهایی که امروز شهرداری تهران در این زمینه انجام می‌دهد در ماموریت‌ها و وظایفش تعریف نشده است. ازجمله می‌توان به موضوع درمان معتادان متجاهر اشاره کرد که بین 9‌ماه تا یک‌سال در مراکز مشخص شده اسکان داده می‌شوند و از لحاظ روحی، جسمی و بدنی تحت مداوا و درمان کامل قرار می‌گیرند. می‌توان گفت هیچ‌کدام از سازمان‌های کوچک و بزرگی که در این زمینه دارای مسئولیت هستند، در این دوره به اندازه شهرداری تهران در بحث معتادان متجاهر کار و فعالیت نداشته‌اند.

شاید اگر سایر سازمان‌های مرتبط همانند شهرداری در این زمینه پای کار آمده بودند، امروز این مشکلات را در چنین حجمی نداشتیم. با توجه به اینکه در شهر تهران طبق آمارها بیش از 20هزار معتاد متجاهر وجود دارد، شهرداری تهران تلاش می‌کند تا دامنه فعالیت‌ها و خدماتش در این زمینه را از اینکه هست، بیشترگسترش دهد. به هرحال این افراد باید به هر نحوی شده جمع‌آوری و سر و سامان داده شوند.

منبع: روزنامه همشهری

انتهای پیام/ 

۱۸ آبان ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴
کد خبر: 44998

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 12 =