به گزارش شهر، محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران در وبینار شهرهای نوآور و هوشمند پایدار و تاب آور، بحث اصلی در مدیریت تابآوری به شکل هوشمند را موضوع داده عنوان کرد و گفت: نقش ابزارهای تحلیل داده مانند data big، هوش مصنوعی، پردازش تصویر و اینترنت اشیا در تحلیل پیشبینانه وقایع است، درواقع اگر نتوانیم پیشبینی کنیم به طور قطع بیدفاع خواهیم بود.
او با بیان اینکه اشتراک دادهها برای کلیه تصمیمگیران شهری یک ضرورت است، توضیح داد: پیشبینی آلودگی هوای تهران مبتنی بر هوش مصنوعی، مدلسازی آماری و رویکردهای ترکیبی امکان پذیر است و دادههای مکانی مهمترین یاور تابآوری شهری در پیش، حین و پس از بحران هستند. در این میان دادههای کلیدی مانند ویژگیهای کالبدی پایه، مراکز پشتیبانی، دادههای زمین ساختی و زیست محیطی و... از اهمیت ویژه ای برخوردارند.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران ادامه داد: یک نمونه استفاده از دادههای مکانی، پروژه تحلیل فرونشست زمین به کمک فناوری تداخلسنجی راداری است. از طرف دیگر مانیتورینگ حریق، سامانه هشدار سریع زلزله، سامانه پیش بینی و هشدار سیل و... از پروژههای مرتبط با تابآوری شهری هستند.
فرجود گفت: از آنجایی که تابآوری، موضوع بلندمدتی است، فدای موضوعات کوتاه مدت میشود از طرف دیگر بودجه و سرمایه زیادی هم میخواهد. بنابراین نهاد سیاستگذاری برای تصمیمگیری باید در اجرای پروژههای خود از سلسله مراتبی چون: تهیه لیست بلند، فازبندی پروژهها، فازبندی شهر هوشمند، رسیدن به لیست کوتاه پویا استفاده کند. همچنین پروژهها برخی در درون شهرداری و بعضی در سطح شهروندی است.
جواد مشایخ، معاون انرزی و مواد مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری هم در این وبینار، بر لزوم بیان دیدگاههای موجود در موضوع تابآوری مانند دیدگاه مبتنی بر تعادل و دیدگاه مبتنی بر تکامل تاکید کرد و گفت: توجه به ابعاد تابآوری در بخش های سلامت و رفاه، راهبری و استراتژی و... در جهت همگرایی دارای اهمیت است.
او با بیان اینکه منو و ابعادی که بحث هوشمندسازی میتواند به آن بپردازد بسیار گسترده است، توضیح داد: بنابراین ضرورت دارد تا ما هدفمند و با تکلیفی روشن انتخاب و گزینش خود را از این امکانات انجام دهیم. در این میان باید به دو الگوی توسعه شهرهای هوشمند توجه کرد؛ یکی از آنها زمین سبز است که براساس یک طرح جامع گسترش و توسعه محقق میشود و دوم زمین خاکستری که الگوی توسعه با تمرکز بر تعداد محدودی پروژه مشخص، مطابق بافت شهری و... است.
مشایخ توجه و بیان فناوریهای نوین متحول کننده شهرهای هوشمند چون اینترنت اشیا،همآفرینی را به عنوان یک قابلیت غیر قابل انکار پرداختن به مقوله انرژی به مثابه مهمترین زیرساخت شهر هوشمند دانست و گفت: انرژی برق یکی از صنایع پیشتاز در زیرساخت انرژی برای شهر هوشمند بوده است. در کنار این موارد تعامل موثر با بازیگران فعال داخلی و خارجی برای پیشبرد فرایند نهادسازی و توسعه فضای کسب و کار و همینطور حمایت مادی و معنوی از رویدادها و گردهماییهای فناورانه مرتبط باید در دستور کار قرار بگیرد.
به گفته معاون انرزی و مواد مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری؛ رویکرد هوشمندسازی در دنیا با سرعت چشمگیری در حال پیشرفت است و ما نیز باید نسبت به آن حساس و فعال باشیم.
مهدی غیناقی، عضو هیات مدیره همراه اول هم در این وبینار به مشکلات حوزه هوشمندسازی اشاره کرد و گفت: نبود یکپارچگی میان مسئولان و متولیان امر نوآوری و هوشمند سازی و به عبارت دیگر مشخص نبودن نقش و مسئولیت ها، نبود انسجام سیستم ها و فرایندها . بی توجهی به این موضوع به عنوان یک کار بین بخشی بخشی از مشکلات هوشمندسازی است.
او، نداشتن یک نگاه بلند مدت، نداشتن آمادگی قبل از وقوع حوادث، نبود برنامه و استراتژی جامع از دیگر موانع حوزه هوشمندسازی عنوان کرد و توضیح داد: چون هزینه این کار بالاست به مثابه یک کار لوکس دیده میشود و برخی شرکتها به دلیل موانع زیاد صحنه را ترک کردند.
نظر شما