۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۰
کد خبر: 40017

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران مطرح کرد:

تهران دارای بالاترین خط فقر مسکن در بین ۳۱ استان کشور

۱۳هزار و ۵۰۰ پلاک فرسوده در تعارضات بین بخشی گروگان گرفته شده اند
تهران دارای بالاترین خط فقر مسکن در بین ۳۱ استان کشور

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفت: ۱۳هزار و ۵۰۰ پلاک فرسوده واقع در حریم خط راه آهن در تعارضات بین بخشی گروگان گرفته شده اند، در حالیکه این مسئله با یک نامه از سوی وزارت راه قابل حل است.

به گزارش شهر به نقل از روابط عمومی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران، وضعیت فاجعه بار مهاجرت اجباری بومی‌های تهرانی، به گروگان گرفته شدن ۱۳ هزار و ۵۰۰  ملک فرسوده به علت اختلاف بین بخشی، عدم به سرانجام رسیدن نوسازی سهم ۱۰درصدی بافت های فرسوده تهران در این کلانشهر، علل و دلایل کاهش صدور پروانه‌های ساختمانی، قهر و آشتی انبوه سازان با ساخت و ساز در تهران، ورود پزشکان به عرصه ساخت و ساز، تبدیل پروژه شکست خورده نفرآباد شهرری به یکی از موفق ترین پروژه‌های تهران و بالاخره میزان درآمد شهرداری تهران از محل صدور پروانه های ساختمانی از جمله موضوعاتی است که در گفت‌وگو با معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران مطرح شد. 

چرا با توجه به قانون نوسازی ۱۰درصد بافت فرسوده اقدامات لازم برای این معضل تهران انجام نشده است؟

 ابتدا می خواهم مروری بر آمار و روند نوسازی بافت های فرسوده شهر تهران داشته باشیم. تعداد پلاک های فرسوده شهر تهران از ۲۷۸ هزار پلاک طی سال های گذشته با فراز و فرودهایی که در حوزه مشوق ها داشته، به ۱۲۵ هزار پلاک نوسازی رسیده است، یعنی ۴۵درصد بافت فرسوده تهران نوسازی شده و۱۵۳ هزار پلاک باقی مانده است. بخشی از این ۱۵۳هزار پلاک را مردم می خواهند که نوسازی کنند ولی مقررات و ضوابط اجازه نمی دهد؛  ۴۰هزار پلاک فاقد سند مالکیت است- که الان اگر کسی بخواهد سند بگیرد تقریبا ۳ سال پروسه سندگیری طول می کشد-؛ ۱۳هزار و ۵۰۰ پلاک هم در  نوار ۱۰۰ متری حریم خطوط راه آهن قرار گرفته است.

این خط راه آهن که از منطقه ۱۷ و ۱۸ عبور می کرد، زمان دولت احمدی نژاد زیر زمین رفته الان دیگر حریم ندارد و باید توسط سازمان راه آهن کشور و وزارت راه حریم آن کاهش یابد، یعنی باید دو خط بنویسند این حریم از ۱۳۵ متر به ۳۵ متر کاهش یافته است اما آقایان  بنا به دلایلی این کار را نمی کنند. در واقع، آدم هایی که در این مناطق زندگی می کنند بیم ما (شهرداری) و وزارت راه گروگان گرفته شده اند و اگر خدایی نکرده آنجا اتفاقی بیفتد همه ما باید هم در پیشگاه خدا و هم در پیشگاه قانون پاسخگو باشیم؛ از۱۵۳ هزار پلاک باقی مانده ۱۲ هزار و ۵۰۰ پلاک هم در محدوده های تاریخی و اوقافی قرار گرفته اند. در واقع ما جاهایی را ثبت میراثی کردیم اما به بهانه هایی از قبیل "محدودیت طبقه" اجازه نوسازی به آنها ندادیم و نهایتا ۳ هزار و ۸۰۰ پلاک از  ۱۵۳ هزار پلاک هم در محدوده خطوط برق فشار قوی قرار گرفته اند که آن هم مشکلات خاص خودش را دارد.

با همه این اوصاف، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران در دوره جدید، با بازنگری در بند ۱۵ قوانین و ضوابط طرح تفصیلی شهر تهران مشوق هایی را برای نوسازی بافت فرسوده در نظر گرفته و مشوق های ما به سمت بلوک سازی پیش می رود؛ یعنی گفتیم اگر شما بتوانید مثلا تا ۴۰۰ متر را تجمیع کنید، مجوز ۶ طبقه صادر می شود یا اگر پلاک ۱۰۰ متر و عرض معبرتان ۶ متر است، مجوز۴ طبقه و به عرض معبر ۸ متر و زمین ۱۵۰ متری مجوز ۵ طبقه داده می شود. همه این مشوق ها باعث شد آمار پروانه شهرداری در بافت فرسوده پس از حدود ۸  سال رکود حدود ۸۰ درصد افزایش یابد و این اقدام، فقط هم در بافت فرسوده بود. سال گذشته نزدیک ۲ هزار و ۵۰۰ و یک سال قبل از آن هم هزار و ۴۰۰ پروانه داده بودیم، بالعکس در مناطق شمالی، آمار صدور پروانه کاهش پیدا کرد، یعنی در مناطق یک و ۳ بین حدود ۴۰ و ۸۰ درصد آمار پروانه کاهش داشت.

بنابراین، نوسازی در بافت های فرسوده شهر تهران سرعت گرفته و برای زمین‌های "بدون سند"، زمین های در "حریم تاریخی" و زمین های "اوقافی" هم باید تدابیری اندیشیده شود.

دقیقا آمار پروانه های صادره در بافت فرسوده شهر تهران چه تعداد است؟

آمار پروانه صادره بافت های فرسوده  در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۷۰۹ پروانه، سال ۱۴۰۰ حدود ۱۴۳۰ پروانه و در سال۱۴۰۱ به حدود ۲۴۰۰ پروانه رسید که عدد قابل توجهی بود.

شهرداری تهران برای رفع مشکل املاک فرسوده واقع در حریم راه آهن که اشاره کردید، مردم آن مناطق به گروگان گرفته شده اند، به مراجع مربوطه نامه ای ننوشته یا هیچ اقدامی انجام نداده است؟

بالای ۱۰ بار ما با وزیر محترم راه و شهرسازی مکاتبه داشتیم، به معاونت حقوقی رئیس جمهور نیز نامه زدیم، ولی بنده فکر می کنم رسانه باید در این زمینه به کمک ما بیاید تا آن ۱۳ هزارو ۵۰۰ نفر نجات پیدا می کنند.

شورای شهر در رابطه با طرح های جدید با رویکردهایی که گفتید همراهی می کند؟

از همراهی شورای شهر در اجرای طرح ها سپاسگزار هستیم، بودجه قابل توجهی را نیز برای طرح های موضعی و موضوعی تخصیص داده اند که کمک خوبی را به شهر تهران می کند. مثلا در منطقه۱۷و۱۸ پروژه‌ای به نام باغ راه حضرت فاطمه الزهرا(س) در حال اجرا است که برکات زیادی را برای این مناطق به همراه خواهد داشت و بین پروژه و مردم پیوند وجود دارد و ان‌شاالله فاز این پروژه را در ۲۲بهمن امسال تحویل می دهیم.

یکی از پروژه های شاخصی را که معاونت متبوع جنابعالی تاکنون در بافت فرسوده انجام داده را معرفی بفرمایید.

در  ضلع شمال شرقی حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)، پروژه نوسازی محله نفرآباد یک پروژه شکست خورده بود که سال های سال مردم را گرفتار کرده بود که طرح آن مورد بازنگری قرار گرفت و در کمیسیون ماده ۵ تصویب شد و خدا را شکر الان اتفاق بسیار مبارکی در آنجا در حال شکل گیری است که موجب احیاء و سرزندگی این محله می شود که از آن جمله می توان به احداث بالای ۲۰ پروژه مسکونی، خدماتی و ورزشی اشاره کرد و به نظر من، یکی از موفق ترین پروژه های نوسازی بافت فرسوده، پروژه نفرآباد شهر ری است.

یکی دیگر از اقدامات کاربردی و عملیاتی معاونت شهرسازی و معماری راه اندازی دفاتر نوسازی در محلات است که کار مردم را برای نوسازی املام تسهیل می کنند. همچنین ظرف چند روز آینده کار بزرگی را سازمان نوسازی شهر تهران تحت عنوان "پویش امن" با تعداد حدود ۱۰۰۰ کارشناس آموزش دیده انجام خواهد داد به طوری که با مراجعه به درب منازل مردم در بافت فرسوده، به گفت و گو با آن ها می پردازند و چالش های مردم در جریان نوسازی املاک را مورد بررسی قرار می دهند که این کار ترویج فرهنگ نوسازی را نیز به دنبال دارد.

در بالا به اصلاح بند ۱۵ طرح تفصیلی و مشوق ها اشاره کردید، در این خصوص بیشتر توضیح دهید؟

 طبق محورهای بند ۱۵ طرح تفصیلی، به املاک بیش از ۱۰۰ متر  که در بافت فرسوده قرار دارند، در صورت اقدام به نوسازی، یک طبقه تراکم تشویقی داده می شود، فارغ از این که الزام به تجمیع داشته باشیم.

 تابستان همیشه فصل جابه جایی مستاجرها است و شما بهتر از من واقف هستید آمار مستاجران در تهران سرسام آور است. سیاست های معاونت شهرسازی در حوزه سر و سامان دادن به مستاجران و برنامه هایی که در این حوزه به عنوان سند راهبردی  قرار دادید، چیست و آیا اقدامات کافی در این خصوص صورت گرفته است؟ با این وضعیت قیمت ها، چه راهکارهایی برای کنترل حاشیه نشینی و بد مسکنی دارید؟

متاسفانه جمعیت مستاجر شهر تهران رو به افزایش است و حدود ۵۵درصد ساکنان پایتخت، مستاجر هستند که بخشی از این افزایش نیز در همین ۳-۴  سال اخیر اتفاق افتاده، مشخصا مناطق ۴، ۲۲، ۱۸، ۱۵، ۱۳ و ۱۲ جزو مناطقی هستند که بالاترین منازل استیجاری نسبت به کل واحدها را در کل تهران دارند. ما واقعا نگران وضعیت مسکن در شهر تهران هستیم، یعنی یکی از مهم ترین دغدغه ها و نگرانی های ما این است که خط فقر مسکن در استان تهران بالاترین خط فقر را (حدود ۸۰درصد) در بین ۳۱ استان کشور دارد. یعنی حدود ۸۰درصد استان تهران زیر خط فقر مسکن هست.

لطفا توضیح دهید خط فقر مسکن چیه؟

اگر خانواده ای بیش از ۳۰ درصد درآمد خود را به هزینه مسکن اختصاص بدهد در خط فقر مسکن قرار می گیرد، یعنی من اگر ۱۰ میلیون تومان درآمد داشته باشم و بیشتر از ۳ میلیون تومان آن را برای اجاره مسکن  هزینه کنم، زیر خط فقر مسکن قرار می گیرم. اگر بخواهید دقیق تر آمار بدهم؛ سهم مسکن در هزینه های خانوار ها تهرانی از حدود ۴۹درصد در سال ۹۶ به حدود ۶۵درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده است. البته در دهک های اول و دوم وسوم، سهم مسکن در سبد خانوار بیشتر از کل درآمد و حتی دو برابر بیشتر از درآمدشان است. وضعیت در دهک اول، فاجعه است. اگر ما نتوانیم برای مسکن اجاره ای چاره ای بیندیشم و نهادهای حمایتی نتوانند به اینها کمک کنند، با اوضاع خوبی مواجه نخواهیم بود.

الان وضعیت اجاره ها آنقدر افتضاح است که بومی های تهران در مضیقه هستند!

طی سال های ۹۰  تا ۹۲، سالانه حدود ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در تهران تولید می شد. اگر هیچ مهاجری به سمت تهران نیاید تهران به طور متوسط سالانه ۱۵۰ هزار واحد مسکونی نیاز دارد، ضمن اینکه یک میلیون واحد هم نیاز انباشته دارد، دلیل این انباشتگی هم کاهش آمار تولید مسکن از سال ۹۳ است که آمار تولید مسکن از حدود ۲۰۰ واحد به ۸۰ هزار، سپس به ۶۶ هزار و در سال ۱۴۰۰ به ۴۵ هزار واحد کاهش یافت، در حالیکه فشار تقاضا سال به سال در حال افزایش است و تهرانی هایی که مستاجر بودند الان باید بروند در حومه زندگی کنند.

منبع: خطوط

انتهای پیام/

۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۱۰
کد خبر: 40017

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 0 =